Borítókép: Lehet csípőprotézissel futni? Szakértőnk elmondja!

Lehet csípőprotézissel futni? Szakértőnk elmondja!

Forrás: getty images
Olvasónk korábban műugró volt, most viszont a futásra váltana, ám néhány éve csípőprotéziseket kapott. Ettől még el lehet kezdeni a futást?

Kedves Katalin!

8 évvel ezelőtt mindkét csípőmbe protézist ültettek be. Eddig műugrottam, de most szeretnék váltani futásra. Ön szerint van ennek akadálya?

Köszönettel: Lívia

Szakértőnk, Rajnay Kata válasza:

Kedves Lívia!

A két mozgás között a közeg és a terhelési felszín is különbözik. Míg a műugrásnál a vízbe történő "becsapódás" nem az alsó végtagokon keresztül éri a testet, úgy a futás közben mindig egy lábra érkezik az ember, ez jóval nagyobb terhelést ad az ízületekre, többek között a csípőre is. A másik nagyon nagy különbség, hogy a vízben tehermentesített környezetben mozog a sportoló, futás közben pedig a gravitációs térben, a tereptől függ a talaj felől ható erők mértéke. A két sport nem összehasonlítható a csípőkre ható terhelés tekintetében.

Hiába jelenti a korábbi sport a csípők jó mozgathatóságát, a körülöttük lévő izmok tréningezése elengedhetetlen ilyen mértékű váltásnál.

Maga a csípő protetizálása nem zárja ki a futó tevékenységet. Viszont erősen javasolnám, hogy megfelelő szakemberrel kezdje el a futásra való felkészülést.

Megfelelő cipő, megfelelő edző, fokozatosan felépített izomerő és edzésterv szükséges a problémamentes új sportág megkezdéséhez.

Remélem tudtam segíteni! Sok sikert kívánok!

Szép napot!

Kata

Ha neked is van kérdésed Katához, itt felteheted. A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!