Borítókép: Lebetegedtél a felkészülés alatt, viszont vészesen közeleg a verseny? Tedd ezt!

Lebetegedtél a felkészülés alatt, viszont vészesen közeleg a verseny? Tedd ezt!

Forrás: getty images
Mi a teendő akkor, ha a véghajrában kapsz el valamilyen fertőzést?

Kedves Éva!

4 hét múlva félmaraton versenyem lesz, régóta készülök rá. Most azonban néhány napig antibiotikumot kell szednem, mert felfáztam. Korábban részt vettem egy negyedmaratonon, sikeresen, heti 40-50 km-t edzettem. Mennyire csökkentsem az edzéseket? Több pihenőnap kellene? (fáradtabb vagyok és kedvetlenebb). Az általad másnak javasolt sok C- vitamin és a ginseng segíthet? Utóbbi kapszulában ugyanolyan hatékony, vagy az ampulla a jobb? Kérlek segíts átlendülnöm a nehezén...

Szakértőnk, MacPherson Éva válasza:

Kedves Kérdező!

Betegség esetén a gyógyulásra kell elsősorban koncentrálni, így azt javasolom, hogy amíg nem vagy jól, ne fuss. Ha betegen edzel, a gyógyulást is lelassítod, ráadásul nem leszel eredményes az elvégzett edzésmunkában sem. Néhány nap pihenő nem a világ, egészségesen gyorsan be tudod hozni a lemaradást.

A C-vitamin pótlás nagyon fontos, és olyan készítményt válassz, melynek elnyújtott a felszívódása, illetve már kapható liposzómális C-vitamin is, ami zsírban is oldódik, sokkal kisebb mértékben ürül a szervezetből a vizelettel. Az antibiotikum mellé probiotikum pótlást is javasolok, illetve a felfázás kezelésére nagyon hasznos a vadlevendula illóolaja, helyileg a fehérneműre cseppentve. A ginseng ampullát akkor szedd csak, ha már nem vagy lázas és meggyógyultál, segít az energiád visszaszerzésében, megerősíti az immunrendszeredet.

Mielőbbi gyógyulást!

MacPherson Éva

Neked is van kérdésed Évához? Itt felteheted! A többi szakértőnkkel pedig itt ismerkedhetsz meg!