Borítókép: Mit árul el a pulzusod az edzettségi szintedről? Szakértőnk elmondja!

Mit árul el a pulzusod az edzettségi szintedről? Szakértőnk elmondja!

Forrás: getty images
Olvasónk a következő kérdéssel kereste meg szakértőnket, Szántó Nellit:

Szia Nelli!

Már egy fél éve heti egy-két alkalommal futok 5-10 km-t. Vettem szívritmus mérőt is, hogy követni tudjam a terhelést. 49 éves vagyok és futás közben általában 170-175 közötti pulzusértékem van, amit a szakirodalom soknak tart. Úgy érzem, hogy nem esik nehezemre ez a terhelési szint, de nem szeretnék felelőtlen sem lenni. Szerinted lehet normális ez az érték?

Szakértőnk, Szántó Nelli válasza:

Kedves Kérdező!

A pulzusunkat több tényező befolyásolhatja:

  1. életkor (ahogy öregszünk, úgy lassul a keringés)
  2. edzettségi állapot, állóképesség (az edzettebb szív nyugalomban lassabban ver)
  3. magas vérnyomás, valamilyen szívrendellenesség
  4. de a körülmények is hatással lehetnek rá: napszak, hidratáltsági állapot, hőmérséklet, lelki állapot, stressz, tengerszint feletti magasság, mozgástechnika, stb.

A pulzusmérővel végzett edzés nagyon hasznos és rendkívül sok adatot használhatunk belőle a fittségi állapotunk meghatározására.

Teljesen normális, hogy kezdőknél az egyes pulzusértékek magasabbak, ami főként az edzettlenség jele. Ettől függetlenül, én minden esetben javaslom egy terheléses vizsgálat elvégzését a felkészülés kezdeti szakaszában, mert egyrészt így pontosan meghatározhatók a különböző edzészónák, másrészt kizárható bármiféle rendellenesség. A számolásos módszerek általában nem adnak teljesen pontos eredményt, mivel nem képesek a sportoló egyedi sajátosságait figyelembe venni.

Hogyan tudhatod meg, hogy milyen az edzettségi szinted?

Az ébredéses pulzus nagyon jó visszacsatolás a szervezet állapotáról. Ha csökken ez az érték, akkor javul az edzettségünk. Javaslom, hogy vezess róla naplót, mert a változásán keresztül nyomon tudod követni, hogy mennyire vagy leterhelve, de akár jelezhet egy lappangó betegséget, ha magasabb, mint általában lenni szokott. Átlagembereknél: 60-70 bpm, rendszeres testmozgást végző sportolóknál 50-60 bpm, jó állóképességű spotolóknál 50 bpm alatti ez az érték.

A nyugalmi pulzusérték minél alacsonyabb, annál edzettebb a szív, ami általánosságban is jobb fittséget feltételez. Mérése napközben történik, 5-10 perces relaxációt követően.

Terheléses pulzus mérése: Az edzésmunka során a csökkenő pulzus is az edzettség jele. Egyénenként változik, hogy pontosan milyen pulzust és sebességet jelent ez a zóna (a maximális pulzus 60-70%-a). Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy nem mernek a meghatározott pulzusérték alatti tempóban futni, mert túlságosan lassúnak érzik. A legfontosabb feladatunk, hogy a szervezetet felkészítsük a hatékonyabb zsírégetésre, a zsír ugyanis jobb energiaszolgáltató, mint a szénhidrát. Ezt azonban csak az alacsony pulzusszámú, hosszú időtartamú edzésekkel érhetjük el. Ha kezdetben a zónában maradás csak intenzív sétával lehetséges, akkor nincs mese, sétálni kell.

A megnyugvási pulzus is egy beszédes mutatója az edzettségi szintnek. Minél hatékonyabban működik a keringési rendszer, annál gyorsabb a terhelést követő megnyugvás.

Ha a folyamatos alacsony intenzitású edzések és a kiegyensúlyozott életvitel ellenére sem csökken azonos sebességen a pulzusod, akkor mindenképp menj el egy terheléses vizsgálatra.

Remélem, hogy hasznosnak találtad a leírtakat!

Nelli

NEKED IS VAN KÉRDÉSED NELLIHEZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL IDE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG.