Borítókép: Milyen pulzustartományban érdemes zsírégető edzést végezni, ha már régóta nem edzettél?

Milyen pulzustartományban érdemes zsírégető edzést végezni, ha már régóta nem edzettél?

Forrás: Getty Images
Nagy kihagyás után tudatosan kell felépíteni az edzéseket. Szakértőnk elmondja miért:

Kedves Fanni!

Kismamaként fordulók hozzád. Kisfiam 6 hónapos, akit még szoptatok, de elkezdtem a futást. Szeretnék 10-12 kilótól megszabadulni, ennyit szedtem össze a terhesség alatt. 1,5 év alatt kétszer szültem, így már 2.5 éve nem mozogtam, "csak" a gyerekek. Előtte hetente 4-szer edzettem (futás, súlyzós edzés, spinning). Most csak a futás fér bele. Tudnál segíteni, hogy milyen pulzus tartomanyban kell fussak a fogyáshoz?
34 év 164 cm 71 kiló - ez a helyzet számokban mérve. :-)

Előre is köszönöm a választ.
Ági

Kedves Ági!
A pulzus nagyon egyéni, mindenkinek máshol vannak a pulzus zónahatárok. Ennek függvénye, hogy a szervezet mikor kapcsol át aerob üzemmódból anaerobra. Teljesítménydiagnosztikai laborunkban (Ensport) ezt a tejsav felszaporodásából tudjuk megállapítani pontosan. Sajnos nem tudok neked pontos pulzust mondani, vannak általános képletek, de azt figyeltük meg, hogy ez a sportolók körülbelül 20%ánál működnek.

Két típusú edzést javasolnék neked, amivel testsúlyt fogsz tudni csökkenteni. Az egyik a kis intenzitású hosszú futás, amely zsíranyagcsere fejlesztést fog eredményezni a szervezetedben. Így fejlődni fog az alapállóképességed aminek köszönhetően a teljesítményed is nőni fog. A másik pedig a HIIT (high intesity interval training), ahol a nagyon gyors szakaszokat lassú szakaszok követik. Ezeknek a típusú edzéseknek utó zsírégető hatásuk jelentős, a szervezet még pár órán keresztül fokozottabb üzemmódban dolgozik, így fogyást támogatja.

Az első időszakban mikor újra kezded az edzéseket mindenképp a kis intenzitással kezd. A HIIT edzéseknek nagy a sérülés kockázata, elő kell készíteni hozzá a szervezetet.

Amennyiben szeretnéd tudni a pontos zónahatáraidat, javaslom, hogy keresd fel a laborunkat és itt személyre szabottan fogjuk neked elmondani melyik edzésen milyen tartományban kéne dolgoznod.

Kismamaként ami még fontos információ lehet számodra: ha babakocsival futsz átlagosan 5 ütéssel magasabb pulzusra számíts.

Jó futást kívánok és sok mínusz kilót!

Sipos Fanni
Labormenedzser, futóedző

Ha neked is van kérdésed Fannihoz, ITT FELTEHETED! A többi szakértőnkkel pedig ITT ISMERKEDHETSZ MEG!