ülés

Ülni emberi dolog, de csak 30 percre kell felállnod, hogy tovább élj

Forrás: Getty Images
Napi fél óra mozgás tényleg életmentő lehet.

A nemzetközi szaksajtó csak "sitting desease"-ként emlegeti az üléssel kapcsolatos egészségügyi bántalmakat. Több kutatás is született már a témában, a legfrissebb speciel azt állapította meg, hogy mindössze napi 30 percnyi mozgással alaposan meghosszabbíthatja az ember az életét. A tanulmány az American Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, közel 8.000 önkéntes adatai alapján állt össze a végeredmény.

A kutatók 45 éven felüli alanyokat vettek górcső alá, őket a 2009 és 2013 közti négyéves periódusban vizsgálták. A tesztidőszak után további négy esztendőn át monitorozták az embereket, akik közül többen életüket vesztették. A szakemberek megállapították, hogy azok az önkéntesek, akik ülés helyett napi fél órán keresztül sétáltak, vagy valamilyen alacsony intenzitású mozgást végeztek, 17%-kal csökkentették a korai halál esélyét. Ez a szám megduplázódott, ha magas intenzitású feladatokat végeztek az emberek.

Nagyon fontosnak tartom ezt a kutatást, mert rögzíti a tényt, mely szerint bármilyen intenzitású napi mozgás egészségügyi előnyökkel jár. Ezzel együtt azt is sikerült bizonyítanunk, hogy azok az önkéntesek, akik órákon keresztül folyamatosan ülnek, sokkal nagyobb eséllyel néznek szembe korai halálozással
nyilatkozta Keith Diaz.

A szakember szerint már csak azért sem meglepőek ezek az eredmények, mert a szervezetünkben több, mint 600 izom található, így gyakorlatilag mozgásra lettünk teremtve. Ha ezek az izmok túl sokáig pihennek, akkor lelassul az anyagcsere, és megnő a túlsúly, a cukor- és a szívbetegség kialakulásának kockázata. Nincs mese, menni kell, csinálni kell, így még fogyhatsz is!