Borítókép: 5 tipp, amivel elérheted a runner's high-t

5 tipp, amivel elérheted a runner's high-t

Flow-élményt nem mindig tapasztalunk, de tehetünk azért, hogy gyakoribb legyen.

Néha sikerül elérni ezt az állapotot, néha nem, de az tény, hogy aki egyszer már átélte, mindig abban reménykedik, hogy ismét megtapasztalja az élményt. A flow-élményről, más néven a runner's highról van szó, ami euforikus futást eredményez.

A szakemberek nemrég evolúciós szemüvegen keresztül vizsgálták a jelenséget, és meglepve tapasztalták, hogy a flow-élmény sokkal mélyebben gyökerezik bennünk, mint az előzetesen gondolták. Őseink sok ezer évvel ezelőtt minden egyes nap kőkeményen megküzdöttek a táplálékért, sokszor üldözniük is kellett azt. A futás akkoriban még a túlélés záloga volt, így az agy ekkor termelte a legtöbb kellemes érzést generáló vegyületet, amik fájdalomcsillapítóként is funkcionáltak a kimerítő hajszák közben. Manapság már nem kell élet-halál harcot vívni az életért, de a runner's high szerencsére továbbra is boldogítja a futókat, az alábbiakban összeszedtük azokat a dolgokat, amik neked is segíthetnek abban, hogy gyakrabban érd el ezt az állapotot.

Endorfin

Régóta tudjuk róla, hogy kellemes érzést idéz elő, a szakemberek pedig gyakran a mesterségesen előállított morfiumhoz hasonlítják fájdalomcsillapító hatása miatt. Egy 2008-as tanulmányban német tudósok bizonyították, hogy az endorfint az agy prefrontális kérge állítja elő. Minél többet termel a szervezet, annál inkább euforikus a futásélmény. Ebben a kutatásban egyébként két óráig futtatták az önkénteseket, akik kihívást jelentő távokat teljesítettek, de nem szakadtak meg a megerőltetéstől.

A szakemberek szerint az arany középút a kulcs a flow-t illetően: kemény tempót kell diktálnod, hogy elérd, de nem szabad túlhajszolnod magad. Egy átlagos edzettségi szintű futónak érdemes belőni az 5-6 perces kilométereket, körülbelül két órán keresztül, így nagyon esélye van az illetőnek runner's high-ban futni.

Endokannabionidok

Az endokannabinoid rendszer (ECS) szerepet játszik a sporttevékenység közbeni euforikus érzet kialakításában. Endorfint csak néhány speciális neuron képes előállítani, ezzel szemben endokannabinoidot szinte az összes testben lévő sejt alkothat, így ezek nagyobb hatással is vannak a mozgás közbeni agyműködésre.

A gyakorlatban ugyanúgy lehet előcsalogatni az endokannabinoidokat, mint az endorfint: kihívást jelentő, de nem túl megerőltető tréningre van szükség.

Időzítés

Több kutatás is bizonyította, hogy reggel háromszor magasabb a test endokannabinoid-szintje, mint a reggeli órákban, úgyhogy hajnalban nagyobb eséllyel tapasztalhatod meg a flow-t. Ráadásul így nincs esély rá, hogy a mindennapi teendőid miatt hagyod ki az esti tréninget.

Társaság

A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül van szükség arra, hogy magadba fordulj a kilométerek habzsolása közben. Párban, vagy csapatban futva sokkal nagyobb mértékben szabadul fel endorfin a szervezetben.

Zene

Sokan gondolják azt is, hogy a zene elvonja az ember figyelmét, így nem képes átszellemülni a futó. Erről azonban szó sincs, több kutatás is bizonyította, hogy a kedvenc számaink alaposan megnövelik az endorfinszintet, ami elengedhetetlen a flow-élményhez.