futócipő, minimalista futócipő, minimál futócipő,

Egy tanulmány szerint a minimalista futócipők növelhetik a lábsérülések kockázatát

Forrás: Getty Images
Mielőtt a szupercipők megjelentek volna a futócipőpiacon, rendszeresek voltak a viták a minimál és hagyományosnak tekinthető modellek közt. Most egy kutatás állítja, hogy bizony a minimál futócipők használatának van kockázata!

Az Applied Sciences folyóiratban megjelent tanulmányban 21 tapasztalt futót vizsgáltak, minimalista, illetve hagyományos futócipőket használva. A vizsgálat során mind a két típusú futócipőben 30 percet kellett futniuk az aerob tempójuk 80 százalékán. A kutatók különböző méréseket hajtottak végre a sportolókon futás közben. Mérték például a talajba csapódás erejét, az talajhoz való érintkezés idejét, magát az érintkezés területét. Az eredmények azt mutatták, hogy minimalista cipőben futás során a sportolóknál rövidebb érintkezési időt mértek, ám nagyobb erővel érkeztek a talajra. Ezek az eredmények a talp elülső részén landoló futók esetén voltak a legjelentősebbek, összehasonlítva azokkal, akik a talp középső vagy hátsó, sarok részére érkeztek. A kutatók arra a következtetésre jutottak ezeket az adatokat figyelembe véve, hogy a minimalista cipők viselése növeli a lábsérülések kockázatát.

futócipő, minimál futócipő, kutatás, neutrális futócipő,
Forrás: Getty Images

A kutatás eredménye kapcsán érkeztek olyan visszajelzések, amelyek azt sugallták, hogy a kapott eredmények alapján nem feltétlenül biztos a sérülés minimál futócipőt használva. Ilyen volt például a kanadai Max Paquette, aki a Michigani Egyetem sporttudományi és biomechanikai docense. Véleménye szerint a kétféle futócipő közti különbségek valószínűleg nem jelentenek fokozott sérülésveszélyt.

Tehát arra a kérdésre, hogy érdemes-e minimalista futócipőt viselni, a válasz az, hogy a sérüléseket, mint tudjuk, gyakran több tényező okozza, melyek közül a futócipő csak az egyik lehetséges ok. Ha szeretnél egy minimál futócipőt próbára tenni, érdemes kezdetben rövidebb futások során tapasztalatot gyűjteni, esetleg más futócipőkkel felváltva használni, hogy biztosan elkerüld az esetleges sérülések kialakulását. Mindenki más és más, és előfordulhat, hogy az a futócipő, ami megfelel egy futónak, számodra nem lesz kényelmes.