futócipő, edzőcipő, terepfutócipő,

Érdemes több futócipőt használni párhuzamosan – mondjuk is miért!

Forrás: Getty Images
A futó legfontosabb kelléke a futócipő – ez kijelenthető vita nélkül. Akadnak tipikusan egy futócipős futók, és vannak azok, akik 2-3 vagy akár több párat használnak folyamatosan. Ez utóbbinak pedig előnyei is vannak!

Persze amikor egy futócipő akár 30-40 ezer forintba is kerülhet (sőt még többe) teljes áron, nem biztos, hogy gondolkodás nélkül veszed a második és a harmadik párat, de ha jó akciókba futsz, akkor tényleg érdemes olyankor is beruházni, amikor még nincs itt az ideje a cipőváltásnak.

De azért is előnyös, ha váltogatod a futó lábbeliket, mert:

Biztosabban elkerülsz egy túlhordás miatti sérülést

A futócipő egyik nagyon fontos funkciója, hogy csökkentse a futómozgás miatti becsapódás erejét, így kímélve a szervezetet. Minél tovább hordod a futócipőt, minél több kilométert teszel bele, annál inkább csökken a csillapítása. Ha a futásaid között szabadnapot adsz a cipőnek, mert tudsz másik párban futni, mindkét pár lábbelid hosszabb ideig képes megőrizni a szerkezetét és biztosítani a kellő mechanikai védelmet. Egy tanulmányban kimutatták, azok a futók, akik legalább két pár cipőt használnak párhuzamosan, közel 40 százalékkal kisebb eséllyel sérülnek meg.

Nagyobb esélyed van így rálelni a tökéletes futócipőre

Megtalálni a számodra legjobb futócipőt sajnos nem mindig egyszerű folyamat. Rengeteg próbára és futásra van szükség hozzá és persze olykor hibás választások is előfordulnak. Szóval szerencsésnek mondhatod magad, ha lehetőséged van többféle modellt és stílust próbálgatni, mert ezek összehasonlítása segít pontosítani, hogy mire van szüksége a lábaidnak.

futócipő, terepfutócipő, aszfaltos futócipő, edzőcipő,
Forrás: Getty Images

Különböző futócipők különböző futásokhoz

Egyetlen cipő azért sem jó minden futáshoz, mert a futásaid helyszíne és az edzések típusa is más és más lehet. Egy gyors pályaedzéshez például jó lehet egy minimális csillapítású, könnyű cipő, egy hosszabb aszfaltos futáshoz pedig egy erősen párnázott aszfaltos futócipő, terepre jó, ha van egy terepfutócipőd, sőt ha sáros terepen futsz, arra szintén van olyan talpmintázatú lábbeli, amivel élvezhető lesz a haladás a sártól csúszós ösvényen is. Ha a különböző célokhoz hozzájuk leginkább passzoló futócipőt választasz, jobb hatásfokú edzéseket hozhatsz össze.

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft

A futócipők használhatósága így jóval tovább tart

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a cipő talprészének futás utáni teljes helyreállása körülbelül 24 órát vesz igénybe. Mivel ez a része az, ami kellő csillapítást és támaszt is ad a lábnak, fontos, hogy ezt is figyelembe vedd a használat során. A futócipő akár naponkénti cseréje, rotációja lehetővé teszi, hogy minden egyes edzésre helyreálljon a kissé összezsugorodott talprész.

Ritkábban kell ismét futócipőt vásárolnod

Noha a kezdő beruházás nem kevés pénzt ölel fel, de ha van egy aktív futócipő parkod, folyamatos használat mellett sem kell olyan sűrűn új lábbeliket venned. Persze, amikor rálelsz egy éppen jó, éppen jó áron hozzáférhető darabra, érdemes lecsapni rá, még akkor is, ha 6-12 hónapot a szekrényben tölt a tényleges bevetés előtt.