Borítókép: Miért fáj a bokám futás közben?

Miért fáj a bokám futás közben?

Forrás: getty images
Erre a kérdésre ad választ szakértőnk, Szántó Nelli.

Kedves Nelli!

Bernadett vagyok, 20 éves tanuló. Mindig is része volt az életemnek a sport, kisebb kihagyásokkal. Régen nagyon nem szerettem futni, de mára ez megváltozott, mert rájöttem, mennyire kiváló sport a futás és mert teljesen ki tudok kapcsolni az alatt az idő alatt. Nemrég elhatároztam, hogy benevezek Night Run Budapestre 12 km-es távon. A baj az, hogy néha mikor elkezdek futni olyan 2-3 km után elkezd fájni a bokám körül, pedig rendesen be szoktam melegíteni, mindent átmozgatok, és lassan, fokozatosan kezdek el futni. És ezt szeretném kérdezni, hogy esetleg tudnál választ adni erre, hogy ez miért lehet.

Előre is köszönöm a segítséget!

Szakértőnk, Szántó Nelli válasza:

Kedves Bernadett!

A problémádnak több oka lehet. Első körben érdemes megvizsgálni, hogy valóban a lábadnak megfelelő futócipőt használsz-e, és ha igen, akkor milyen állapotban van. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk cipőnk állapotára, mert egy bizonyos lefutott mennyiség után a csillapítást elnyelő, stabilitást adó anyagok elfáradnak és már nem védik megfelelően a lábunkat. Ez könnyen okozhat térdfájást, bokafájdalmakat vagy akár komolyabb elváltozást. A futócipők átlagosan 1000 km-ig hordhatók, persze ez függ attól is, hogy mekkora a súlyunk, vagy milyen talajon használjuk.

A másik dolog, amire gondolni tudok, hogy hirtelen kapott nagyobb terhelést a lábad. Fokozottan ügyelj rá, hogy egy megterhelőbb edzést követően egy laza következzen, így az izomzatod megfelelően adaptálódni tud a fokozatosan növekvő terheléshez. Téves hit, hogy „minél többet és gyorsabban futunk, annál gyorsabban fogunk fejlődni”. Ne félj lassan futni és figyelj a megfelelő regenerációra.

A harmadik fontos szempont a nem megfelelő futótechnika, ami szintén okozhat problémát. Érdemes megkeresned egy szakembert, aki megtanít a helyes mozgásra, aminek köszönhetően nem csupán a későbbi sérülések és fájdalmak esélyét csökkented, de a teljesítményed is optimalizálni tudod és növeled a futásaid hatékonyságát.

Ha az előbb felsoroltak ellenére sem szűnik meg a problémád, keress fel egy ortopéd orvost, aki megvizsgálja, hogy van-e bármi elváltozás, ami a problémád hátterében állhat.

Sikeres felkészülést kívánok!

Ha te is szeretnél Nellitől kérdezni, itt megteheted. Többi szakértőnkkel pedig erre a linkre kattintva ismerkedhettek meg.