Borítókép: Így maxold ki a pihenőnapokat

Így maxold ki a pihenőnapokat

Forrás: Getty Images
Azt hiszem, én nagyjából már 87-szer leírtam a következő mondatot: „a teljesítményed alakulása nem csak attól függ, hogy mit csinálsz az edzéseken, hanem attól is, hogyan töltöd a pihenőidőszakokat!” Legyen az a két futás közötti idő, vagy a pihenőnapok!

Pihenni kell, muszáj, mert különben nem tud regenerálódni a szervezeted, a helyreállító folyamatok nem mennek végbe, így a tested állapota és a teljesítményed nem hogy javulni fog, hanem szép lassan (vagy extrém esetben jó gyorsan) leromlik. Viszont, nem mindegy, mit jelent számodra a pihenés! A kanapén heverészés is fontos része, de azért érdemes pár dologra odafigyelni:

  • Döglés helyett (vagy mellett) iktass be valami nagyon lájtos mozgást! Fél óra jóga, stretching például tökéletes, de egy kiadósabb séta is segíthet abban, hogy a vérkeringésed egy kicsit beinduljon. Az izmoknak, ízületeknek jót tesz egy kis átmozgatás a a pihenőnapokon, és ezzel a következő edzés is egy kicsit könnyebb lesz.
  • A pihenőnapokon érdemes kevesebbet enned, ami a kalóriákat illeti, hiszen kevesebbet égetsz. Viszont ezeken a napokon is szüksége van a szervezetednek a szénhidrátra, zsírra és fehérjére, szóval ne mellőzd egyik tápanyagot sem. Figyelj arra, hogy vitamindús ételeket fogyassz, itt a tavasz és ezzel a friss zöldségek és gyümölcsök időszaka, töltekezz fel!

  • Ez a nap tökéletes arra, hogy elmenj masszőrhöz, vagy legalább hengerezz egy nagyot, hiszen a letapadt izmokat segít fellazítani. Fogadd meg, hogy a pihenőnapon hosszabban hengerezel, mint egyébként (vagy, ha amúgy nem szoktál, legalább ilyenkor) vagy bejelentkezel a masszőrödhöz. Ennél jobban nem tudod segíteni a regenerálódási folyamatokat.

  • Szeretsz kádfürdőzni? A forró víz remek hatással van a testedre, ha pedig még egy jó kis fürdősóval is megspékeled, isteni lesz. A drogériákban találsz izomlazító fürdősókat, amelyek hihetetlenül jól felüdítenek, de a szódabikarbóna is tökéletes, ugyanis ha legalább 40 percig ülsz benne, az ízületeid egészségét is javítja!