futómell,sportmelltartó

Hallottál már a futómell szindrómáról?

Forrás: Getty Images
Nagyon sok nőt érint, a kezdőktől kezdve az élsportolókig!

Amikor futsz, a melleid nyolcas alakban mozognak folyamatosan, mindegy, milyen a tempód, ez megtörténik. A Portsmouth Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy akár 15 cm-re is elmozdulhatnak. Egy másik felmérés szerint minden második nő érez a mellében valamilyen fájdalmat egy hosszab táv (30km vagy maraton) lefutása után. Ja, arról pedig ne is beszéljünk, hogy a nők 70%-a nem megfelelő méretű melltartót visel úgy általánosságban... Jól hangzik, ugye?

Szóval nem meglepő, hogy egyre több nő keresi fel az orvosát azzal a panasszal, hogy fáj a melle, vagy sokkal érzékenyebb a korábbiakhoz képest, amióta fut. Ez ugyanis egy általánosan fennálló probléma is lehet abban az eseben, ha nem figyelsz oda magadra!

Ha veled is előfordult már, hogy fáj a melled futás után, az első lépés, hogy megtaláld a megfelelő melltartót. Ehhez itt nyújtunk egy kis segítséget.

A másik nagyon fontos, hogy megerősítsd a mell körüli izmokat, főként a mellizmodat, amiben a fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás az egyik legjobb gyakorlat. Viszont sajnos a futótechnikád javításával nem tehetsz az ellen, hogy kevésbé mozduljon el a melled, így mindegy, hogy résztávozol vagy lassan futsz, lépcsőzöl, hegyre mész vagy síkon futsz, ugyanúgy megterheli a cicidet!

Úgyhogy szerezz be 1-2 megfelelő sportmelltartót és ne fukarkodj a fekvőtámasszal, mert ez a két dolog, amivel a legtöbbet teheted a melleidért!