Borítókép: Tudtad, hogy a sportmelltartó idén 40 éves? Ismerd meg a történetét!

Tudtad, hogy a sportmelltartó idén 40 éves? Ismerd meg a történetét!

Forrás: getty images
A sportmelltartók idén töltik be 40. életévüket, de az életközepi válság messzire elkerüli őket, ugyanis egyre jobbá, kényelmesebbé és szebbé is válnak.

Éppen ezért gyűjtöttünk össze néhány érdekességet erről a ruhadarabról, mely egyetlen futónő ruhatárából sem hiányozhat.

Száraz tények

Néhány izgalmas számadat a sportmelltartókról:

  1. A világon 2014-ben 7.1 milliárd dollár értékben adtak el sportmelltartókat. Ez 1.9 billió forintnak felel meg.
  2. 600 órán át tesztelték a Nike kutatói a legújabb sportmelltartójukat, hogy minél kényelmesebb legyen.
  3. A Victoria’s Secret sportmelltartói 71%-kal csökkentik a mellek mozgását sportolás közben.

Egy kis történelem

I.e. 2500: az ókori görög nők használták először a masztodetont (mellpánt), vagyis a melltartó ősét, ami tulajdonképpen egy pamutszalag volt, amit a mellkasukra tekertek.

Forrás: pinterest
Egy mozaikon is látható a melltartó őse.

1820: megszületik a mai melltartó alapjához leginkább hasonlító darab, mely nem fedte be a derekat annyira, mint a fűző.

1887: a Wimbledonban versenyző nők az öltözőbe érve gyorsan megszabadulnak a merevítőkkel, fémekkel rendelkező alsóneműtől, hiszen a drótok több helyen is felsértették a bőrüket játék közben. Eléggé megérett az idő a változásra, de még pár évet várni kellett az újításokra...

1911: tervezők elkészítik az első olyan, sportoláshoz kifejlesztett melltartót, ami a fém helyett elasztikus anyagokkal adott tartást.

1914: Mary Phelps-Jacobs létrehozza az első, mai szemmel is kényelmesnek tűnő melltartót.

Forrás: pinterest
Mary Phelps-Jacobs az általa tervezett melltartóval.

1914: a tangóőrület hatására megszületik az első olyan melltartó, amit kifejezetten táncosoknak gyártanak.

1915: korcsolyázó nőknek is készül egy speciális melltartó.

1966: Roberta Gibb teljesíti a Boston Marathon távját. Egy interjúban elmondta, melltartó helyett egy fürdőruhát viselt, ez sokkal kényelmesebb volt számára.

Roberta Gibb a Boston Marathonon.

1977: Hinda Miller, Lisa Lindahl és Polly Smith megalkotják az első futómelltartót, amiből az első évben 25.000 darab fogy el.

Hinda Miller az általuk tervezett melltartóval.

1999: az amerikai focistanő, Brandi Chastain leveszi a mezét és ezzel elkészül az első olyan fotó, amin a sportmelltartó kapja a főszerepet.

Forrás: pinterest
Brandi Chastain megvillantja sportmelltartóját.

A szakértők egyébként a mai napig folyamatosan elemzik a mellek biomechanikáját, annak érdekében, hogy minél kényelmesebb melltartókat tudjanak gyártani a cégek. Mivel a mellekben nincs izom, pusztán szövetből, zsírból és mirigyekből épülnek fel, muszáj valamivel megvédeni őket a sportolás hatására bekövetkező mozgástól. Nagyon sok tényezőt figyelembe kell venni a tervezésnél, például az izzadást, a kidörzsölődést, a pántokat, hiszen ezek mind kihatnak a ruhadarab hatékonyságára. A jövőben viszont biztos, hogy még érdekesebb és kényelmesebb darabokat próbálhatsz ki.

Olvasnál még a témában?