futás,futás betegen,futás megfázás,futás influenza

Előfordulhat, hogy futhatsz náthásan, de csak egy feltétellel!

Forrás: Getty Images
Mikor futhatsz megfázás esetén, és mikor maradj otthon?

Én péntek óta lerobbantan fekszem itthon, és épp azon agyalok, hogy holnap futhatok-e már egy lazát vagy sem. Alapvetően annak vagyok a híve, hogy ha az ember beteg, akkor pihenjen. Nem hiszek a “kiizzadom a betegséget vagy másnaposságot” dolgokban, hiszen épp elég stressz a megfázás a testnek, nem kell az edzésterheléssel is nyomasztani.

Egyébként is úgy érzem, hogy amikor lebetegszem, akkor a testem azt üzeni, hogy “te állandóan pörgő csaj, jó lenne, ha kicsit nyugton maradnál és pihennél!” Nagyon ritkán vagyok beteg, vagy fázok meg, legutóbb például 2017. januárjában, és azóta folyamatosan azzal hencegek, hogy az én immunrendszerem annyira bitang, hogy sosem betegszem le. Na, úgy látszik, túl sokat menőztem vele!

Nos, most utána olvastam alaposan, hogy mégis, mikor lehet sportolni, vagy nem - betegség, megfázás esetén, és alapvetően a legtöbb szakértő azt mondja, hogy a “nyakszabályt” kell betartani. Azaz, ha a tünetek kizárólag a nyakad felett jelentkeznek, azaz folyik vagy be van dugulva az orrod, fáj a torkod, akkor ugyan nagyon lazán és nem megterhelően, de lehet sportolni.

Azonban, ha a tünetek már lentebb is jelentkeznek: izom- ízületi fájdalom, köhögés, mellkasodban érzel bármit, nehézlégzés esetén, teljes mértékben tilos a sportolás!

Figyelj a tested jelzéseire, és ne hajtsd túl magad, hiszen az úgyis megbosszulja magát!