lábujj,fekete lábujjköröm,futás,futósérülés,egészség,köröm

4 ok, ami miatt befeketedhet a lábujjkörmöd

Forrás: getty images
A futás nem arról híres, hogy csodás lábfejet varázsol, nem véletlenül küzd annyi futó a fekete lábujjkörmökkel.

Ennek azonban a futáson kívül más okai is lehetnek, néhány esetben pedig azonnali orvosi ellátásra is szükség lehet. Nem szeretnénk rád hozni a frászt, de jó, ha kicsit jobban odafigyelsz szegény körmeidre.

Ismétlődő trauma

A fekete lábujjkörmök leggyakoribb oka a futás során jelentkező ismétlődő sérülés - amit okozhat a nem megfelelő méretű cipő is: általában akkor jelentkezik a probléma, ha a cipő felsőrésze a körömhöz dörzsölődik, vagy a lábujj folyamatosan odanyomódik a cipő orrához. A hosszabb távok (pl. maraton) lefutása után gyakori az állapot, és ha közvetlenül az edzés vagy verseny után jön elő, biztos, hogy a cipőd mérete áll a háttérben. Kevésbé komoly esetekben csak a köröm egy része színeződik feketére vagy kékre, súlyosabb helyzetben viszont a köröm alatt kialakuló hólyagok hatására a körömlemez leválik a körömágyról - ez akkor fájdalmas nagyon, ha csak részben szakad le róla. A rossz hír, hogy ha leesik a körmöd, akkor nagyjából 3-6 hónap alatt nő újra, ha pedig továbbra is ismétlődik a sérülés, akkor az éppen növő körömre is hasonló sors vár. Akkor fordulj vele orvoshoz, ha a körmöd körül bedagad és kipirosodik, begyullad a bőr, ez ugyanis valamilyen gyulladásra utalhat.

vérhólyag

Ha például egy súlyzó landol a lábadon, a körömágy alatt felgyülemlő vértől is elszíneződhet a körmöd. Általában kellemetlen, lüktető fájdalom kíséri. A legegyszerűbb megoldás, ha egy steril tűvel kiszúrják a hólyagot, ekkor távozik a felesleges vér és a fájdalom is rögtön megszűnik - hiszen nem lesz többé nyomás, ami a körömre hatnak.

Gombás fertőzés

A lábgomba átterjedhet a körmökre is, és a sárgától kezdve a zöldön át, akár fekete színűre is festheti azokat. Általában egy porszerű, fehér anyag is fellelhető ebben az esetben a köröm alatt, ami elég kellemetlen szagot áraszt magából. Megéri vele orvoshoz fordulni, mert a fertőzés súlyosságától függően dönthet úgy a szakember, hogy helyi kezelést, vagy szájon át bevehető tablettákat ír fel.

Bőrrák

Igen, jól olvastad. A bőrrák legkomolyabb típusa, a melanoma ugyanis a körömágy alatt, a lemezen is kialakulhat, ami a bőr hiperpigmentációjával jár. Ami nehezíti a felismerést az az, hogy nem jár fájdalommal, ugyanakkor könnyen észrevehető, ha a folt mérete folyamatosan nő és nem csak a köröm színeződik el, hanem a köröm környéki bőr is. Ebben az esetben érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni! Bár a melanoma halálos kimenetelű is lehet, ez a típusa nagyon ritkán fordul elő és korai felismerés esetén jól kezelhető.

Szentelj egy kicsit több figyelmet a lábujjaidnak is!

Olvasnál még a témában?