Borítókép: Maraton után ne feledkezz meg ezekről a lábápolási tippekről!

Maraton után ne feledkezz meg ezekről a lábápolási tippekről!

Forrás: getty images
A futás nagy terhet ró a lábaidra - a vízhólyagok és más kellemetlenségek a legtöbb futót elérik egy maraton után.

A következő tanácsokat bevetve viszont sokat tehetsz azért, hogy egészségesebb legyen a lábfejed! Mutatjuk, melyik problémát hogyan érdemes kezelni.

Ha vízhólyagod van

Érdemes először a méretét figyelembe venni. Ha kicsi és nem okoz problémát, érdemes egy sima ragtapasszal leragasztanod. (Akár egy vattakorong közepébe is vághatsz egy lyukat, amit aztán a hólyagra ragaszthatsz, ez még kényelmesebb lehet.).

Ha nem tudsz cipőben lenni, annyira fáj, érdemes egy steril tűvel kiszúrnod - de a bőrt ne szedd le. Érdemes ezt követően leragasztanod és ha szükséges, később rendszeresen antimikrobiális szerrel kenegetned. A legtöbb vízhólyag 3-7 nap alatt teljesen elmúlik.

Ha a körmöd sérült

Ha nem jár nagy fájdalommal és nem is mozog, akkor érdemes leragasztanod, nehogy tovább romoljon a helyzet. Érdemes a következő napokban kicsit óvatosabbnak lenned, nehogy egy zoknifelvétel rontson a problémán. Ha viszont fáj és mozog is, érdemes elmenned a sebészetre, ahol megnézik, mi lehet a probléma (gyakran a köröm alatt keletkezik egy vérhólyag, amit ki kell szúrni, ekkor viszont megszűnik a fájdalom is) és annak megfelelően tudják kezelni.

Lábáztatás

Ha nincsenek nyílt sebek a lábadon, akkor nyugodtan áztasd őket futás után kellemesen meleg vízben, így el tudnak lazulni a lábfej izmai és kicsit regenerálódnak is a terhelés után. Ezt követően egy kellemes talpmasszázs is segíthet!

Ha bármelyik panaszod nem szűnik meg 2-3 héten belül, érdemes szakember segítségét kérni!

Olvasnál még a témában?