maraton futas verseny tusnad

Magyar kezdeményezésre indult és már 15 éves a Tusnadmarathon!

Forrás: Nemes Zoltán
A magyar gyökerekkel rendelkező Tusnadmarathon powered by Eco Tiny versenye idén már 13. alkalommal kerül megrendezésre, mely csodaszép környezetben, kihívásokkal teli izgalmas útvonalat és felejthetetlen élményeket garantál az indulóknak.

A páratlan szépségű útvonal és a természeti csodák mellett igazi kihívásokra is számíthatnak az ide látogató futók, akiket nagyon nagyon szeretettel vár a főszervező Nemes Zoltán, és csapata. A Tusnadmarathon ötlete 15 évvel ezelőtt indult útjára Magyarországról, egy Budapesten élő marosvásárhelyi származású lelkes hobbifutó révén, a koronavírus miatt kihagyott évek után idén pedig május 13-án éppen 13. alkalommal kerül megrendezésre. Habár a verseny neve maraton ,a táv „csupán“ 23km viszont ehhez jön még 550 méternyi pozitív szintemelkedés is. Mind a rajt és a cél helyszíne is festői környezetben található, a szervezők nem titkolt fő célja pedig, hogy elérjék a 600 fős nevezői létszámot.

RW: A korábbi versenyeken készült videók alapján megállapítottam, hogy valóban rendkívüli hangulat uralkodik a versenyeken. Mi a titok? Miért ennyire szerethető a Tusnadmarathon?

NZ: Talán az a titok, hogy Józsinak, (Hadnagy József - szerk.) az ötletgazdának és az eddigi szervezőnek, sikerült átadnia a helyi szervező csapatnak és a versenyzőknek egyaránt azt a határtalan szeretetet és odaadást a futás, a sport, a természet iránt, amivel ő hozzáállt ehhez az egészhez. Ezt igyekszem én is továbbvinni. Természetesen a környezet sem elhanyagolható, az a miliő, ahol az egész zajlik, felemelő. Na meg van még egy ok. Sok futóversenyen találkozunk hangulatkeltő zenei pontokkal. Itt viszont igazán eredeti az egész: alcsíki gyerekekből álló, közel kétszáz fős fúvószenekar van elosztva 4-5 ponton, akik végig zenélnek. Hidegrázós. Ezt ki kell próbálni!

RW: Mit lehet tudni az útvonalról, hogyan jellemeznéd a pályát?

NZ: A pálya végig aszfalton halad és az utolsó 2,5km-t leszámítva vagy folyamatosan emelkedik vagy néhol kiegyenesedik, hogy a lábak kicsit megpihenhessenek. Idén először valószínű teljes útzárunk lesz, erre várjuk a hatóságok engedélyét.

Forrás: Nemes Zoltán

RW: Biztosan már fel is keltettük az olvasók érdeklődését, de azt azért áruld el, hogy mennyire ajánlod első versenynek, akár kezdőknek a Tusnadmarathon?

NZ: Nézd, nekem ez volt életem első versenye úgy, hogy előtte egy szűk hónappal kezdtem el futni, pontosabban futogatni, minimális sport múlttal. Igaz, váltóban teljesítettem, de örök élmény maradt. A nehéz pálya egy 2,5km-es ereszkedővel fejeződik be, ami egy kicsit kilazít, van időd felkészülni egy olyan finishez, ami miatt minden évben majd vissza akarsz térni. Amúgy a versenyzők jelentős része ezzel versennyel kezdte a pályafutását. Mivel nem hajt a tatár és a szintidő is sok, akinek gyengébben megy a futás, annak is sikerül teljesítenie. Ráadásul lehet kettes vagy hármas váltóban is nevezni.

RW: A pálya elég szintes, azért érdemes a felkészülés során már szintet gyűjteni, nem?

NZ: Nem gondolom, hogy vészes a szint, 550m nem olyan sok 23km-en. Inkább az teszi nehézzé, hogy a végét leszámítva szinte végig emelkedik. A szintemelkedés azonban csak 1-2 szakaszon combosabb, a többi élvezhető és futható. Aki nem a verseny reggelén húz először futócipőt a lábára, annak nem kell különösebb készülés a szint miatt.

RW: Jól látszik a korábbi videókon, hogy a pálya mellett rengeteg a szurkoló, és a frissítő pontokon is sok finomság várja a versenyzőket. Mekkora szervezési munkát, előkészületet igényel mindez?

NZ: Valóban igyekszünk, hogy a frissítő pontok kielégítsenek minden elvárást. Ami pedig a szurkolókat illeti, idén még jobban szeretnénk bevonni a helyi közösséget a tusnádfürdői és bükkszádi lakosságot, hogy emeljék az adrenalin szintet a jelenlétükkel, a hangoskodásukkal. Nekem a munka és a család mellett elég nagy erőfeszítés, hogy oda tudjam tenni magam. Ellenben ez egy olyan lehetőség, amivel vissza és tovább tudok adni valamit abból, amit én a futástól, a sporttól, a természettől és nem utolsó sorban a futóközösségektől kaptam és kapok, így minden erőfeszítést megér. Amúgy az előszervezés 4-5 hónapos lazább, három személyes munka (infós és designos barátok és jómagam), a verseny előtti, alatti periódus viszont már húzósabb. Ekkor azonban már a helyi szervezők is bekapcsolódnak, nélkülük ugyanis nem lehetne esemény.

Forrás: Nemes Zoltán

RW: Mutassuk be részletesen az útvonalat a rajttól a célig! Hány frissítő állomás található az útvonalon, és milyen nehézségekre lehet számítani?

NZ: Ha a célban lévő frissítőt is számoljuk, akkor hat ponton van víz, izotóniás ital, paradicsom, citrom, banán, csoki és nápolyi szelet. Ennyi állomás elég szokott lenni. Külső nehézségekkel nem kell számítani, minden egyéb nehézség a fejben van, azt pedig le kell küzdeni!

RW: Melyik szerinted a pálya legszebb része, és az útvonal legjobb szakasza?

NZ: Látvány szempontjából kétségkívül a finish, amikor közép-kelet Európa egyetlen vulkanikus eredetű tavának, a Szent Anna tónak a partjára érkezünk. De a start helyszíne, Tusnádfürdő is szép, ugyanúgy, mint a fenyvesek és lombhullató erdők, amelyek között végigkanyarodva érünk fel a célig. Arról nem is beszélve, hogy szerintem a természet abban az időszakban a legszebb, amikor zöldül és a hűvösebb időjárás miatt ez itt pont május közepére esik. Ugyanakkor elfutunk a Mohos tőzegláp mellett, ami a rezervátum része, Jura kori növényekkel. (Ezt kötelező meglátogatni a verseny után vagy a verseny másnapján!) Futás szempontjából pedig eltérnek a vélemények: van akinek a finishben az ereszkedő a kedvence, van aki az emelkedőket részesíti előnyben. Van aki átadja magát a természetnek és az egész futást végigmosolyogja.

RW: A verseny logója egy medve, ami nagyon szép és aranyos, de... Muszáj rákérdeznem, valós medve veszély lehetséges az útvonal környékén?

NZ: Veszélyként nem mondanám, de elméletileg előfordulhat az, hogy belefutunk egy medvébe az útvonalon, gyakorlatilag még nem történt ilyen az évek alatt. Kint a tónál viszont jó eséllyel láthatunk medvét a tó másik partján. Az pedig már csak emeli az élményt.

Forrás: Nemes Zoltán

RW: Jó pár órás utazás Magyarországról Tusnádfürdő, így ha valaki tervezi, hogy rajthoz áll, akkor vélhetően nem 1-2 napra utazik a környékre. Milyen egyéb programokkal készülnek a szervezők a verseny hétvégéjére?

NZ: Bár tervben van teljes hétvégés programmá alakítani az eseményt, gyerekversennyel és esti koncertekkel, idénre valószínű még nem sikerül meglépnünk ezt a szintet. Ellenben nagyon sok lehetőség van Tusnádfürdőn és környékén a szabadidőt eltölteni: termálfürdőzés, hegyi túrák kilátókhoz (Sóyomkő, Apor bástya), a bátrabbaknak vadvizi evezés, erdei túrák szekérrel vagy terepjárókkal, szervezett medveles, amint fentebb is említettem a Szent Anna tó és környékének a Mohos Tőzeglápnak a meglátogatása, 30 km-re a csíksomlyói kegytemplom stb.

RW: Mi a tapasztalatod, hol javasolt szállást foglalni a környéken?

NZ: A környéken rengeteg szállás van, mivel Tusnádfürdő és környéke kiemelt turisztikai desztináció. Belopok ide egy érdekességet: maga Ferenc József császár adta ki ide látogatásakor a parancsot, hogy a fürdőhelyet ki kell építeni. Amúgy a tusnadmarathon.ro oldalon, a teljesség ígénye nélkül, ajánlunk is pár szállást.

RW: Hogy ajánlod az utazást?

NZ: Autóval Budapestről 8-9 óra az út, ennek kétharmada már autópályán. Van direkt vonatjárat: felülsz a Nyugatiban és leszállsz Tusnádfürdőn és mindezt alvófülkében is megteheted. Nem utolsó sorban repülővel: Budapest-Marosvásárhely, onnan pedig busz vagy bérautó.

RW: Nagyon sok érdekességet megtudtunk a környékről. Még egy kérdésem van, hogy kinek ajánlod a Tusnadmarathon powered by eco tiny versenyét?

NZ: Mindenkinek, aki szeret futni és szereti a természetet, a bulis futóközösséget, a féktelen hangulatot futás közben. Aki egy életre szóló élménnyel akar gazdagodni, annak május 13-án ott a helye Tusnádfürdőn a rajtnál és rá 1,5-2,5 órára a Szent Anna tó partján a finishben egy jó sör és egy még finomabb gulyás mellett.