Borítókép: Mire jó az off-szezon? Erre a négy dologra mindenképp!

Mire jó az off-szezon? Erre a négy dologra mindenképp!

Forrás: getty images
Még javában tombol az alapozó időszak, vagyis a lazább, cél nélküli futások, vagy a keresztedzés veszik át a hatalmat a futók edzésterve felett.

Tudjuk, sokatok ilyenkor is ugyanúgy folytatja, mint ha odakint 15 fok lenne, de mégis, ennek a néhány téli, versenymentes hónapnak elég sok pozitív hatása lehet. Például ez a négy mindenképp:

1. Fizikai regeneráció

Nem edzhetsz egy évben mind a 365 napon. Csak úgy tudsz fejlődni, ha az edzések mellett megfelelő mennyiségű időt szánsz a regenerációra is, hiszen ekkor épülnek az izmaid és pihenik ki az edzés fáradalmait. A rendszeres edzés hatására ugyanis mikrorepedések keletkeznek az izomszöveten, amit a szervezeted nem tud úgy regenerálni, ha minden egyes nap szétedzed magadat. Ha mégis így tennél, a “jutalmad” erős izomláz és sérülés is lehet. Jegyezd meg, a tested nem egy gép, szüksége van a pihenésre, felfrissülésre az izmaidnak, inaidnak és idegrendszerednek is.

2. Mentális megújulás

Mindegy, hogy mire készülsz, a futás koncentrációt és eltökéltséget kíván. Idővel csökkenhet a mentális energiád, emiatt pedig nem teljesítesz olyan jól, mint korábban. A két versenyszezon közötti időszakban viszont visszavehetsz kicsit, és új forrásokat kereshetsz, amikkel mentálisan is friss maradhatsz. Ez mind fontos a kiégés elkerülése miatt, melynek elsődleges oka a túl hosszú, folyamatos stressz, ami a testedre és lelkedre is nehezedhet. Ez később sérülésekhez és idegességhez is vezethet - pedig a sportnak pont az lenne a lényege, hogy egészséges maradj.

3. Jut időd a futáson kívüli életedre is

Nem vitás, hogy a futás elvesz egy kis (vagy épp sok) időt az életed többi területéből. Az off-szezon viszont remek alkalom arra, hogy többet foglalkozz a családoddal, ismerőseiddel, a többi hobbiddal, vagy magaddal. Ez később motiválhat és értékes energiával tölt fel, amit mondjuk a tavaszi felkészülésedbe forgathatsz vissza.

4. Friss célok

Nehéz lehet távolabbról szemlélni a céljaidat, ha közeleg a verseny napja. Télen viszont kicsit több időd van arra, hogy átgondold, mit szeretnél mindenképp elérni az évben, átértékeld az elmúlt 12 hónapot és levond a tanulságokat a korábbi versenyeidből.

Te mivel töltöd legszívesebben ezt az időszakot?

Olvasnál még a témában?