Borítókép: Ezért nagyon hasznos a tempófutás - ne blicceld el!

Ezért nagyon hasznos a tempófutás - ne blicceld el!

Forrás: getty images
Lehet, hogy nem szeretnél rekordot dönteni a következő versenyeden, azonban még legalább hat okot fel tudunk sorolni, amiért megéri beépíteni a tempózást is az edzéstervedbe.

Következnek Marius Maianu, fiziológus tippjei és az általuk elérhető pozitív hatások.

Gyorsabb fogyás

1.5 km futással nagyjából 100 kalóriát is el lehet égetni a szakértő szerint. Azonban minél gyorsabban futsz, annál több kalóriát égetsz, ráadásu felpörög az anyagcseréd is!

Erősítés

A gyorsmunka során több izom aktivizálódik. Minél nagyobbakat lépsz sprintelés közben, annál jobban edzed a farizmaid, csípő környéki izmaid is. Ez pedig megnöveli a mozgástartományt.

Gyorsabb lábmunka

Sokkal gyorsabban járnak a lábaid sprintelés közben. Egy kis gyakorlással a gyorsabb lépések természetessé válnak a szakértő szerint, így kevésbé lesz kínzó a gyorsítás a későbbiek folyamán.

Jobb állóképesség

Mivel az aerob kapacitásod maximálisan kihasználhatod a sprintek során, a szíved több oxigénnel látja el a tested, rövidebb idő alatt. Ezáltal erősödik a szíved, az izmaid pedig hatékonyabban használhatják fel az oxigént.

Többet és erősebben futhatsz

Ha képes vagy fenntartani a tempót, később termelődik tejsav az izmaidban, így nem érzed olyan hamar az égető érzést, ami a gyors futások során jelentkezhet.

Élvezetesebbé teheted a futást

Még ha nem is szeretnél gyorsulni, akkor is színt vihetsz az edzéstervedbe és motiválhat az is, hogy megdöntsd a korábbi rekordjaid.

Mire vársz még? Irány a pálya!

Ha felkészültél a sprintekre, indulj el, de hagyd otthon a következő dolgokat!