Borítókép: Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Tanácsok, hogy ne szenvedj annyira a futópadon

Forrás: Europress
Gyűlölök padon futni. Mondjuk soha nem szoktam, mert esőben, hóban, fagyban, 50 fokban is inkább odakint edzem, nem igazán zavarnak a különböző környezeti tényezők.

Korábban azért egy-egy viharos reggelen előfordult, hogy a teremben kötöttem ki, ráálltam a padra, eldöntöttem, hogy nem fogom folyamatosan nézni a kijelzőt, elindítottam egy ütős tracklistet, meg a fejemben egy izgalmas gondolatmenetet is egyszerre, biztos, ami biztos, ne unatkozzak, és elkezdtem futni. Aztán lenéztem „tutira megvan már legalább 2 kili” felütéssel, és konkrétan 300m-nél(!!!) jártam. Annyira, de annyira unalmas! Megkérdeztem pár olykor teremben is futó ismerősömet, hogy nekik mi segít csökkenteni a szenvedésüket, hátha egyszer egy olyan vihar esetén, amikor nem engedik ki az embereket az utcára, mégis bent kellene futnom... Ezeket mondták:

  • Ne ilyenkor akard a hosszúakat futni! Inkább csinálj meg egy jó intervall edzést 30-40 percben, mert szuperül tudod itt a tempót szabályozni és a felület is teljesen biztonságos, nem kell köveket kerülgetned és hasonlók.

  • Kell a zene! Még, ha egyébként csendben is futsz, és nincs szükséged jó zenékre, a pados futásokkor ne hagyd otthon a legvagányabb tracklistedet és a fülhallgatódat. Gondosan válogasd ki előtte azokat a számokat, amiket szeretsz, és amelyek mindig jó kedvre derítenek. Így sokkal jobban megy majd a futás.
  • Használd ki, hogy milyen kényelmes! Le tudod tenni az üdítődet, ott van nálad egy törülköző, nem kell minden cuccodat magaddal cipelni, és akkor ihatsz, amikor akarsz. Végül, ez tényleg nem olyan rossz dolog...

  • Ne egyben fusd le az eltervezett távot! Bontsd két vagy három részre, és közte (ha már úgyis az edzőteremben vagy) végezz el néhány erősítő gyakorlatot. Ha egyben ki is borítana a futópad sivársága, így egy kicsit változatosabbá válik.

  • Figyelj magadra! Amikor az utcán vagy terepen futsz, mindig rengeteg dologra kell figyelned magad körül, de a padon se a tempó, se a talaj nem változik, nyugodtan koncentrálhatsz a mozgásodra, légzésedre. Így könnyebben javulhat a technikád, és ez azért elég hasznos.