open water tournament

Szívesen átúsznád a Dunát?

Forrás: Open Water Tournament
Július 17-én Paksról rajtol az Open Water Tournament (OWT) második versenye: közel ezer nevezőnek nyílik egyedülálló lehetősége arra, hogy a Dunán leússza a 7 illetve 15 kilométeres távot. A sportolni vágyók a sodrás mentén haladnak majd, és Uszódnál, valamint Kalocsánál fejezik be az úszást.

A paksi tempózással egy közel másfél évszázados hagyományt is újraélesztenek a szervezők: 1886 augusztusában a nemei származású, paksi Daróczy a barátaival egy új csárda nyitásának a hírére vízre szállt és 7 kilométert úsztak egészen Uszódig. A spontán eseményből hagyomány lett, a 90-es évektől kezdve Gyulai János, a Paksi Erőmű nyugalmazott mérnöke elevenítette fel a versenyt: társaival ő már egészen Kalocsáig úszott. Az OWT keretében is két táv között választhatnak a regisztrálók, a 7 kilométeres szakasz Uszódnál, a 15 kilométeres Kalocsánál fejeződik be.

Az OWT célja az, hogy összekösse a turizmust a nyíltvízi úszással és professzionális körülményeket biztosítson – nemcsak profiknak. Az első versenyt június végén tartották a Balatonnál a fűzfői öbölben, augusztus 21-én pedig a gyékényesi búvártóban próbálhatják ki magukat a profik és az amatőrök.

A start helyszíne a Paksi Víziszínpad lesz, az indulókat a torlódások elkerülése érdekében 4 különböző időcsoportban bocsátják útjukra. A rövidebb távon 840, a hosszabb távon 120 főnek nyílik lehetősége az úszásra.

„Magyarország a vizek országa, rengeteg változatos lehetőségünk mutatkozik arra, hogy a nyílt vizeken is hódoljunk az úszás iránti szenvedélyünknek. Az Open Water Tournament három különböző környezetben nyújt lehetőséget a közösségi sportolásra, az ország felfedezésére. A paksi verseny igazi kuriózum, hiszen a Dunát hódíthatjuk meg. A sodrás megkönnyíti majd kicsit az úszók dolgát”
mondta Mezős Balázs főszervező.
„A paksiak számára a Dunának különleges jelentősége van, ezért is hagyomány a Duna átúszás megrendezése városunkban, ahol most az önkormányzat támogatásával a város lakói 50 százalékos kedvezménnyel próbálhatják ki magukat a 7 kilométeres és a 15 kilométeres távban. A kedvezményt a helyiek úgy vehetik igénybe, hogy a nevezésnél beírják a PAKS50 kódot. Emellett természetesen lehetőség lesz díjmentesen a Duna nem sportszerű átúszására is.”
mondta Szabó Péter Paks város polgármestere.
open water tournament

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, olimpiai bajnok is a sportesemény mellé állt. „Mindenki, aki tud úszni, és szereti a közösségi sportolást, annak jó lehetőség lehet ez a megmérettetés. Azok a sporttársaim, akik már átúszták a Dunát itt, életre szóló élményt szereztek.”

A Duna nem versenyszerű átúszására idén már 26. alkalommal kerülhet sor. A paksiak egyik legkedveltebb programját utoljára 2019-ben tudta megrendezni Paks Város Önkormányzata és a Csengey Dénes Kulturális Központ. A túlparti strand és a paksi part közötti 700-800 m-es távot leúszók pólót, emléklapot és úszósapkát kapnak. Újdonság, hogy most a rendezvényhajótól viszi át a komp az úszókat a túlpartra és a cél szintén a rendezvényhajó.

Sok sikert minden indulónak!