Borítókép: A futás mellett szeretsz úszni is? Akkor csobbanj az ország legszebb helyein!

A futás mellett szeretsz úszni is? Akkor csobbanj az ország legszebb helyein!

Forrás: Open Water Tournament
Több ezren fedezhetik fel idén nyáron az országot - vízen! Open Water Tournament (OWT) címmel egyedülálló nyíltvízi úszóverseny-sorozat indul júniusban: a versenyzők nyáron a Balatonban, a Dunán és a gyékényesi búvártóban tehetik próbára a tudásukat. A sorozat első megállója Balatonfűzfő, nyár végére pedig kiderül, kik Magyarország legjobb nyíltvízi úszói. A résztvevők megtapasztalhatják, hogy milyen teljesítményre képesek a különböző adottságú helyszíneken.

„Úszd be velünk… mert az ország úszva ismerszik meg”

– áll az OWT mottójában, jelezve, hogy a sport és a turizmus természetesen kapcsolódnak egymáshoz.

„Futók és kerékpározók már eddig is szívesen utaztak kül- és belföldön egyaránt, hogy újabb és újabb helyszíneken versenyezzenek. Magyarország a vizek országa, a magyarok pedig a legjobb úszókat adják a világnak, itt az ideje, hogy a nyíltvízi úszók és családjaik, barátaik is kapjanak hasonló lehetőséget”
mondta el Mezős Balázs, az OWT alapítója.
open water tournament
A balatoni helyszín...
  • Az első versenyig már nem kell sokat várni: június 26-án a Fűzfői öböl várja az úszókat, Balatonfűzfő és Balatonalmádi között 3 kilométeren próbálhatják mi magukat az amatőrök, és 9 kilométeren a profik.

  • A következő megmérettetésnek Paks ad otthont július 17-én, ahol 7 és 15 kilométeres nyílegyenes pályán versenyezhetnek az indulók kiváló vízi biztosítás mellett.

  • Az OWT augusztus 21-én Gyékényesre látogat, a határmenti település egyik turisztikai látványossága a Kotró bányató, amely 15 méteres mélységével a búvárok kedvelt úticélja. A szédítő mélység és a tiszta víz miatt az úszók a búvárok által elsüllyesztett roncsokat és vízi élőlényeket, halakat is láthatják tempózás közben. A 3 kilométeres pálya további különlegessége, hogy a közepén egy sziget található, ezt az amatőrök egyszer, a profik pedig háromszor kerülik meg.
Gyékényes
„Bár medencés úszó voltam, a nyílt víz mindig vonzott. Itthon is sokat járok a tavakhoz, a Balaton nagy kedvencem, külön öröm, hogy az egyik helyszín a fűzfői öböl. Ráadásul öcsém, Gyurta Gergely által a nyíltvízi versenyeket is rendszeresen követem. Az Open Water Tournament hazánk csodálatos élővizein zajlik. A többféle távnak köszönhetően páratlan lehetőség ez a verseny a hobbi úszóknak és gyakorlottabb úszóknak is, hogy kipróbálhassák magukat. Örülök, hogy újra indul a hazai sportélet a vizeken is”
mondta el Gyurta Dániel, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, az OWT szakmai támogatója.

Az OWT-t a Budapest Urban Games-t 2014-ben megalapító csapat indítja útjára. Évek óta a belvárosi Duna-átúszás a Budapest Urban Games, vagyis az utcalimpia legnépszerűbb sporteseménye, amelyre napok alatt megtelt a regisztráció. Az Open Water Tournament célja, hogy profi versenykörülményeket biztosítson Magyarország vizeiben – nemcsak a profik számára. Az indulók egyéni időpontok szerint regisztrálhatnak és egyesével rajtolnak, ezáltal elkerülhető lesz a tömeg szárazföldön és vízen egyaránt. A szervezők úszófolyosókat alakítanak ki, hogy minimalizálják a bójakerülgetést és a vízben sétálást, hiszen a lényeg az úszás. Az OWT versenyzőinek nem lesz más dolga, mint elmerülni a vízben és a saját teljesítményükre figyelni.

Az OWT versenyekre edzéseket is biztosítanak a szervezők, minden vasárnap 17:00 órakor a Lupa Beach-en. Az edzéseket profi nyíltvízi úszók tartják.