futás télen, alapozás, felrázó futások,

Mini gyorsítók, amik nem engednek belassulni az alapozás időszakában sem!

Forrás: Szász Norbert
Ezek a rövid intervallumú edzések az egész szezonban bevethetőek a normál iramú edzések során. Azért jók elsősorban, mert a hosszú, lassú futásokkal tűzdelt hónapokat feldobják, másrészt kiváló inger a gyors izomrostok számára, mégsem megterhelőek.

Hacsak nem egy tavaszi célversenyre készülsz, a tél remek időszak az alapozó edzésekre, de sok futó számol be arról, hogy nemcsak a nehéz külső körülmények veszik igénybe a mentális erőt ilyentájt, hanem a végtelenül unalmas futások sora. Ezt az állapotot töri meg, ha mini gyorsítókat csempészel az edzéseid egy részébe. A mini gyorsító azt jelenti, hogy azokat a gyorsaságot javító futásokat, amiket egyébként is végzel az év legnagyobb részében, lerövidítve továbbra is futod.

A mini gyorsítók célja nem az, hogy jelentős erőnlétet szerezzen a futó, hanem sokkal inkább a felrázó jelleg, illetve így a hideg, kellemetlen körülmények között elvégzett tempós edzés nem annyira kimerítő és megterhelő, hiszen nem a tempó fejlesztése a cél jelenleg.

futás télen, felrázó edzés, alapozás,
Forrás: Getty Images
Íme néhány példa a mini gyorsítókra:

Ha általában 5 x 5 perc lendületeset futsz, most legyen csak 2 x 5 perc 2-3 perc pihenőkkel.
Ha általában 2 x 10 perc tempót futsz, most fuss csak 1 x 10 percet.
Ha máskor szoktál 6 x 1000 métert futni, most fuss csak 2-3 x 1000 métert.
Ha szoktál 10 x 400 métert futni, most fuss 5 x 400-at.

Látható, hogy nagyjából feleződnek az ismétlésszámok, ezzel a metódussal közel bármilyen gyors edzés átalakítható téli felrázó futássá. Így változtatható kifejezetten szórakoztatóvá az edzések zöme az alapozás hónapjaira. A könnyebb edzések végén pedig 5-6 repülővel lehet kicsit felpörgetni az izomzat munkáját, amik szintén nem megterhelőek. Ezekkel a futásokkal a tavaszi formába hozó időszak látványosabb és ígéretesebb eredményekkel kecsegtet.

Nos kipróbáljátok?