úszás, medence, edzés

Kezdődik az alapozó időszak - vágj bele az úszásba!

Forrás: Getty Images
Az úszás csodás mozgásforma, hiszen rengeteg izmot megmozgat, közben kardió edzésnek is kiváló, ráadásul az ízületeid számára nem jelent extra terhelést.

Arról már sokszor írtunk, hogy miért is érdemes az úszást beiktatni az edzésprogramodra, de vegyük át a legfontosabbakat még egyszer:

  • Hatékonyan erősíti a szívedet és a tüdődet, ami valljuk be, nem mellékes, ha rendszeresen futsz, és akár komolyabb megmérettetésre készülsz. Ráadásul, ha sérülés miatt pihentetned kell a futást, akkor az úszással karbantarthatod a keringésed.

  • Mindegyik úszásnem más izmokat dolgoztat meg, és az összes hasznos a futáshoz. Ráadásul, mivel nem a gravitáció, hanem a víz ellen küzdesz, más mechanizmussal is erősödsz. Ez azért fantasztikus hír, mert ha például folyton csak futsz, mindig ugyanazok az izmok erősödnek, míg mások ellustulnak, az úszással pedig szuperül kompenzálhatod ezt!

  • Teljes testet átmozgató edzés, több száz kalóriát égethetsz el vele (nem csak az edzés alatt, de utána is), és felpörgeti az anyagcserét, szóval nem kell attól tartanod, hogy visszaesik a teljesítményed, vagy mondjuk hízni fogsz tőle.

  • A futás megterheli az ízületeidet, éppen ezért nagyon hasznosak azok a sportok, amik egyáltalán nem. Láss csodát, az úszás épp ilyen!
úszás
Forrás: Getty Images

Ha eddig úgy érezted, hogy "jó-jó, tényleg jó lenne elkezdeni úszni, de nincs erre is időm", akkor most érdemes belevágnod, hiszen az alapozó időszak jó alkalom arra, hogy engedj a gyeplőn, ami a futást illeti, kipróbálj más mozgásformákat, megerősítsd az izmaidat, változatosabbá tedd a heti edzéseidet, hogy a jövő évet még motiváltabban, erősebben és jobb formában kezdhesd meg!

Ha pedig szeretnéd kedvezményes áron feltölteni az úszó-ruhatárad, a JOY-napok kiváló alkalom erre!

November 11-14 között például az answear.hu kínálatában számos fürdőruhát, fürdőnadrágot és egyéb úszás kelléket vásárolhatsz 25%-kal olcsóbban!