Borítókép: Javíts lépcsőzéssel a futóteljesítményeden!

Javíts lépcsőzéssel a futóteljesítményeden!

Forrás: getty images
Az egyik legjobb kellék, amit edzésre használhatsz, az a lépcső.

A lépcsős edzéseket könnyű beépíteni bármelyik edzétervbe, különösen azoknak érdemes kipróbálni ezt a módszert, akiknek nincs sok idejük, maximum 30 percet tudnak edzésre szánni. A lépcső akkor is jó választás, ha kint nincs túl jó idő, hiszen nem kell feltétlenül egy sportpályán elvégezned a különféle gyakorlatokat.

Ezen kívül az izomhúzódásokkal vagy Achilles-gyulladással küzdőknek is szuper regenerációs módszer lehet (ebben az esetben viszont kérd ki egy szakember véleményét, mielőtt nekilátnál az új edzéseknek).

A legfontosabb viszont az, hogy ne vedd túl keményre az edzés intenzitását, ekkor ugyanis másnap óriási izomlázzal kell megküzdened. Érdemes először felkocognod 5-10 emelet magasra (az edzettségi szintedtől függően) és fokozatosan gyorsabban teljesíteni a távot vagy növelni a megtett emeletek számát. Ha kicsit több kraftra vágysz, akkor vedd kettesével a lépcsőfokokat, ehhez ugyanis több erőre lesz szükséged. Ha pedig a felsőtestedet is átmozgatnád, a korlátokon húzd fel magadat futás közben. Amennyiben teljesen kezdő vagy a lépcsős edzések terén, szánj néhány hetet arra, hogy megszokja a tested az újfajta terhelést és fokozatosan emelned az edzés hosszát! Viszont keményebbek ajánljuk, hogy a végén sprinteljenek fel, mérjék az időt, ls minden edzés alkalmával ezt akarják túlszárnyalni!

Íme egy példa edzésterv haladóknak:

  1. Bemelegítés: 10 perc könnyű futás
  2. Edzés: 10x10 emelet 3-4 perc regenerációval (lefelé mehetsz lifttel is, ha lépcsőházban csinálod)
  3. Levezetés: az utolsó szakasz megtétele után sétálj le.

Észre fogod venni, mennyivel jobban megy a futás, ha rendszeresen lépcsőzöl. Hajrá!

Olvasnál még a témában?