téli futás

Kiegészítők, amik komfortosabbá teszik a téli futásokat

Forrás: Getty Images
Nincs rossz futóidő, csak rosszul öltözött futó – szokták mondani. Így pedig a hideg, téli időben sem kell lemondanod a szabadtéri futásról, ha megfelelő öltözetet választasz.

Fontos leszögezni, hogy nem szabad túlöltözni, ha futni mész, úgy számolj, mintha 10 fokkal magasabb lenne a hőmérséklet, hiszen mozgás közben a tested hőt termel, így ki fogsz melegedni. Az ideális, ha az ajtón kilépve még fázol, ám 1-2 kilométer után már komfortosan érzed magad.

Viszont, amikor a hőmérséklet jelentősen leesik, néhány kiegészítőre mindenképpen szükséged lehet:

  • Egy magas szárú zokni, amiből nem lóg ki a bokád
  • Egy kifejezetten futásra tervezett kesztyű, ami nem túl vastag, de megvédi a kézfejed
  • A füledet védő pánt vagy sapka
  • A torkodat védő sál, amit extrémebb hideg esetén az orrodig is felhúzhatsz, hogy ne a jeges levegőt kelljen beszívnod
téli futás
Forrás: Getty Images

Hidegben még komfortosabbá teszi a futást, ha nem egy random pamutpólóban, hanem technikai darabban futsz, hiszen ha a dzsekid, pulcsid alá izzadsz, könnyen megfázol. Télen gyakran egy jó vízlepergető, széltől is óvó mellény is megteszi, ha vastagabb hosszúujjú futófelsőt veszel alá. A futócuccok kínálatában találsz thermo nadrágokat, ha úgy érzed, a sima ősszel-tavasszal viselt darabod már nem teszi meg, de ilyenből bőven elég egy-kettőt megvásárolni és abban tolni a leghidegebb szezonban.

A JOY-napok idején, november 11-14. között 20%-kal olcsóbban szerezhetsz be számos futócuccot, cipőt és kiegészítőt a Maratonman Depo kínálatából!

Ne feledd, a hidegben futás nem csak mentálisan erősít meg a tavaszi szezonra, de remek immunerősítő is! Arról pedig ne is beszéljünk, hogy télen kimerészkedni az erdőbe felér egy valódi csodával. (Ha egyébként aszfaltos cipőben futsz terepen is, télen mindenképpen szükséged lesz egy terepcipőre, hiszen a hóban, jégen szinte lehetetlen aszfaltosban normálisan haladni.)