Borítókép: Fit.Love.Réka a Generali Runner's World Run maratonra készül: Ráfordultam a célegyenesre

Fit.Love.Réka a Generali Runner's World Run maratonra készül: Ráfordultam a célegyenesre

Forrás: getty images
Múlt hétvégén lefutottam a maraton előtti leghosszabb, rettegett 36 kilométeremet a Velencei-tó körül. Mivel ez már gyakorlatilag a maraton főpróbája, sikerült begyűjteni néhány tapasztalatot a versenyre, ami talán Nektek is jól jön – akár a hétvégi Vivicittára.

Aludj előtte sokat! – Ez az egész hétre vonatkozik, de a futás előtti éjszakára különösen. A megfelelő regeneráció legalább annyit számít, mint az edzésmunka.

Töltődj fel! – Verseny előtti héten, de különösen 2-3 nappal előtte már emeld meg a szénhidrát bevitelt, nyugodtan egyél pizzát tésztával - este is -, mert szükséged lesz rengeteg energiára.

Hidratálj – már előző nap! Legalább 3 liter vizet igyál előző nap, a nagy nap reggelén pedig érdemes minimum 1 litert fogyasztani még a futás előtt. Amit én szoktam még nagyon szeretni, az fél liter vízzel higított 100%-os gyümölcslé (pl. almafröccs).

Pihenj, lazulj, relaxálj! – Egy jó masszázs, hengerezés vagy szauna jól jöhet a versenyt megelőző napokon.

Ne öltözz túl! - Itt a jó idő és valószínűleg hosszú órákig tartó futás során nincs szükséged már hosszúujjúra. Plusz ruhadarabokat cipelni butaság, rövidnadrág és egy rövidujjú/top biztosan bőven elég. Az sem baj, ha az elején picit fázol, pár kilométer után úgyis bemelegszel. Ha mégis hűvösebb lenne, akkor sem kell beöltözni túlságosan: 15 fok alatt is kimelegszel rövidgatyában és pólóban. Plusz tipp: a fekete felsőt hanyagold, ha nem akarsz megsülni.

Figyelj a napsugarakra! – Nagyon fontos, hogy kend be magad valamilyen fényvédő krémmel, mert bár még csak április van, én például múlt héten már lepirultam a több órás futás alatt.

Tartalékolj! – Hosszú távoknál nem érdemes erőteljesen kezdeni, bármennyire is húz a tömeg. Úgy oszd be az energiáid, hogy vagy egyenletes tempóban, vagy a táv második felében gyorsulva tudd teljesíteni a versenytávod.

Frissíts okosan! – Én versenynél MINDEN frissítőponton iszom, és ezt tanácsolom mindenki másnak is. Ha csak egy kortyot, akkor annyit. Most 5 kilométerenként ittam, 15 és 25 kilométernél pedig a szénhidrátot is pótoltam. Valószínűleg a maratonon plusz 1 gélt még használni fogok.

Ne kísérletezz! - Semmilyen új ruhát, cipőt, kütyüt, frissítést stb. ne próbálj ki a versenyen, mert ha gond van velük (nem működik, nem esik jól , kényelmetlen, lötyög), az több órán át állati idegesítő lesz.

Hagyd a kütyüket! – Persze, tudom én, hogy ami nincs fenn a közösségi média oldalakon, az meg sem történt, de hidd el, ugyanolyan jó az is, ha majd a hivatalos versenyidődet utólag beírod az appodba. A rajtban/célban már ne a telefon nyomkodásával foglalkozz.

Figyelj a pulzusra! – Tudom, hogy nem mindenki űzi ennyire tudományos szinten a futást, de ha esetleg Te is pulzuskontrollal futsz, akkor mindenképp törekedj arra, hogy tartsd az eltervezett zónán belül. Ha az órád azt mutatja, hogy túl magas, hidd el, nem téved, és ha tartósan a zóna felett maradsz, biztos, hogy nem fogod tudni befejezni a versenyt. Ezzel sem érdemes itt kísérletezgetni, ha esetleg úgy érzed, maradt benned energia, akkor a végén rágyorsíthatsz.

Légy vidám! – A futók nem csak a versenytársaid, hanem egyben a sorstársaid is. Nincs jobb, mint összemosolyogni a fordítónál ismerősökkel vagy ismeretlenekkel, a szembe futókkal, pacsizni a szurkolókkal - ezek elvonják a figyelmedet a küzdéstől, oldják a stresszt, kimozdítanak a monotóniából és energiát adnak!