futás,dombfutás,hegyi résztáv,intervall

Nagyon fáj, de nagyon hatásos: a dombrésztávos edzés

Forrás: Getty Images
Számos edzéstípus létezik, amik mind más és más miatt hasznosak, és bizony van jópár olyan, amit közben a pokolba kívánunk, ám utólag mindig nagyon örülünk, hogy elvégeztük.

A résztávos edzések bizony eléggé fájdalmasak tudnak lenni, és ezek közül az egyik legfájdalmasabb az, amikor emelkedőn hajtod végre a feladatot.

A domb résztáv közben (az utolsó métereken) általában a legtöbben úgy érezzük (én legalábbis tutira), hogy biztosan nem tudunk még egy lépést megtenni, ám pont ezek a megtett méterek azok, amik rengeteget hozzátesznek a teljesítményedhez.

Hogy néz ki egy ilyen edzés?

Fontos, hogy pár kilométer laza kocogás és alapos gimnasztika mindenképpen előzze meg. Kezdők ne túl erős emelkedőt válasszanak, de a haladók nyugodtan durvulhatnak, akár Budapesten, a Gül Baba utcát is lehet erre használni. (Aki végzett már itt dombsprinteket, az tudja, hogy halálos, de azért a Perényi lejtő se rossz...) Utána nézz ki egy 150-200 méteres szakaszt (400m-ig is elmehetsz, ha éppen úgy érzed, hogy ide neked az oroszlánt is), és ezen a szakaszon fuss fel lendületes tempóban 6-10 alkalommal, visszafelé nagyon lazán kocogj le. Lesz egy pont, ahol érzed majd, hogy elkezdesz nagyon savasodni, de itt is próbáld az elején megkezdett tempót tartani. Utána jöhet 1-2km laza kocogás, egy alapos nyújtás és hengerezés, hiszen nagyon igénybe veszi az izmokat.

futóedzés,intervall,dombsprint,dombrésztáv,hegyi sprint
Forrás: Getty Images

Mire figyelj a technikánál?

Dőlj előre a törzseddel, és használd erőteljesen a karodat, mert sokat segít abban, hogy nagyobb lendülettel fuss fel. Emeld a térded és legyenek rövidebbek a lépteid, mint síkon. Nagyon figyelj a légzésedre, ez kulcsfontosságú ennél az edzéstípusnál.

Miért hasznos?

Egyfelől javítja a futótechnikát, másfelől őrületesen fel lehet vele vinni a pulzust, és segít a savtűrőképességed fejlesztésében. Sokkal jobban igénybe veszi a keringési rendszeredet és az izmaidat, mint egy síkon végzett résztávos edzés, így gyorsulhatsz tőle és erősíti az izmaidat. Igazi aduász, egy kőkemény intervall edzés, ami után még órákig égeti a zsírt a szervezeted. Kipróbálod?

(Ui.: Közben biztosan nagyon fogsz utálni minket, hogy ilyen edzést ajánlottunk, de hidd el, megéri!)