terepfutás, terepedzés, erdei futás, Mátra

Csúcsvadászat a Mátrában - Szasza elmondja, hogyan vágj bele!

Forrás: Getty Images
Az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek az instant körök, amiknek alapvetően két típusát különböztetjük meg.

Az egyik típusa, ahol a futó egy előre meghatározott útvonalon, előzetesen publikált tracken fut, majd egy-egy ellenőrző pont érintésével (QR kód alapján, GPS alapú igazolással) teljesíti az útvonalat. Az ilyen típusú instant körök nyomvonalvezetése nem túl bonyolult, talán épp ezért is nagyon népszerűek. 1-1 kör ma már több ezres teljesítéssel büszkélkedhet. Ilyen például a Szénás kör, a Medvés kör, a Mókus kör vagy akár a Turul Trail.

Az instant túrák másik típusa az úgynevezett csúcsérintéses kihívás. Ezek olyan kihívások, ahol a teljesítéshez csupán érinteni kell az adott csúcsokat tetszőleges sorrendben, illetve elkerülni a tiltott zónákat, vagy éppen érinteni meghatározott útvonalakat. Ezek a túrák több kreativitást, helyismeretet, rákészülést és kalandvágyat igényelnek.

Az egyik, ha nem a legrégebbi instant túra a Bob Graham kör (1932), ugyanakkor talán a legnehezebb a NOLAN 14, mely során Colorado 14 db 4000 m feletti csúcsát kell érinteni. Nolan's 14 Magyarországon az első ilyen típusú „túra” a Bükk 900-as csúcsai. 20 db 900 m feletti csúcsot kell megkeresni tetszőleges sorrendben.

Ezen túrák nyomán jött létre a Peaks sorozat a Terepfutas.hu szervezésében. A túrák nincsennek állandó jelleggel nyitva, 3 hét van a teljesítésre, az előzetesen meghatározott csúcsok felkutatására.

Ez nem verseny, hanem kaland. Az útvonalnak, tehát annak, hogy a futó merre halad, talán csak a kalandvágy és vakmerőség szab korlátot két csúcs között. Valaki a hosszabb, de járhatóbb ösvényeket választja, más pedig a rövidebbet, ám izgalmasabb vonalvezetésűt, ami lehet, hogy futásra tökéletesen alkalmatlan, ám annál nagyobb kihívás.

terepfutás, peaks of matra, futás terepen,
Forrás: Getty Images

A mostani a Peaks of Mátra volt az eddigiek közül a legizgalmasabb és talán legnehezebb. A csúcsokra nem vezetett kijárt ösvény, sőt a turistautak is inkább elkerülték ezeket – köszönhetően a Mátra domborzatának. Vasárnap futottam végig negyed magammal ezen a „körön” és menet közben megfogalmazódott bennem pár tanács, amit azoknak mondanék, akik a teljesítés előtt állnak és akik alapvetően nyitottak egy ilyen terepfutó kalandra.

Ajánlott mindenki számára:
 • 3-4-5 órára tervezett folyadék és tápanyagforrás (gél, szelet, sótabletta)
 • feltöltött telefon, délutáni kezdés esetén fejlámpa
 • hővédő fólia, tartalék szél/esőkabát, kesztyű
 • klasszikus turistatérkép
 • talajviszonyoknak megfelelő cipő
 • Kezdőbb futók számára érdemes előre megtervezni az útvonalat (mapy.cz, alltrails turistaútjai mentén vagy éppen a Straván heatmap alapján)
 • Memorizálni kell a hegyeket, gyakorlatilag végig képben kell lenni az útvonal során, be kell tanulni a turistajelzéseket, patakokat, az útvonal egyéb jellegzetességeit.
 • A terepfutas.hu oldalon, az adott csúcsok lefotózva láthatóak, így vizuálisan képbe lehet kerül azzal kapcsolatban, hogy mit kell keresni.
 • Ez egy kaland és nem kifejezetten a futásról szól, ha kijön egy 18 perces kilométer, akkor sem kell kétségbe esni. Nyilván kötött edzéshez nem jó program.
 • Gyakorlottabban tájékozódó futók, az előre szerkesztett és órára töltött track-et felülírhatják, ha úgy látják jobbnak. Például, ha látod magad előtt a csúcsot vertikálisan és az aljnövényzet lehetővé teszi, nem érdemes a teljesen kitaposott ösvényen kerülni, hanem egyenesen mássz fel a legrövidebb úton.
 • Egy-egy ilyen futótúra a spontán döntések sorozatára is épülhet. Ha rossz döntést hozol, például beleszaladsz egy kerítésbe, vagy áthatolhatatlan bozótosba, még mindig vissza lehet fordulni az előre megtervezett útra.

Személy szerint én nagyon élvezem ezt a fajta kihívást. Pontosan azért, mert ha belegondolok, nap mint nap kitaposott sémák alapján cselekszem. Egy futóversenyen követem a szalagozást, a kijelölt útvonalat, az autóvezetésnél navigációt használok, egyre kevesebb olyan helyzettel találkozom, ahol spontán kell döntenem. Itt, ha rosszul döntök, könnyen korrigálhatok és összességében biztonságos körülmények között feszegethetem a kockázatvállalásom határait, ráadásul úgy, hogy közben kedvenc hobbimmal töltöm az időt.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Titkon remélem, hogy hamarosan feltűnik egy olyan verzió is, ami még nehezebb és kalandosabb. Például nem lehet előre feltöltött navigációt használni, de én további lehetőségeket is látok a nehezítésre…

Aki még nem próbálta ezt a műfajt, ne hagyja ki, de hogy ne érjen csalódás, túrának tervezd, ahol akár futni is lehet!

Az aktuális Peaks elérhető itt: 5 Peaks of Mátra.