futás reggel, futás hajnalban, reggeli futó, kora reggel, edzés

Amikor a reggeli edzés az egyedüli lehetőség

Forrás: Georgijevic / Getty Images
Van úgy, hogy olyan élethelyzetbe kerülsz, ami miatt nem tudsz máskor futni, csakis kora reggel!

Az új szokások kialakítása nem feltétlenül megy egyik napról a másikra, pláne, ha jár némi kellemetlenséggel is a dolog. Az ébresztőóra éles hangjára ébredni soha nem egyszerű, ám a koránkeléssel járó megpróbáltatásokat lehet minimalizálni, sőt megszeretni…

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Ne állíts magad elé akadályokat az indulás előtt!

A lehető legtöbb dolgot készítsd elő előző este, hogy másnap reggel, amikor nagy nehezen kikászálódsz az ágyból, ne azzal menjen el az idő, hogy keresgéled a futóholmidat a félhomályban, majd percekig állsz a hűtő előtt és azon morfondírozol, milyen könnyű és gyors snack-et dobj be a futás előtt. Sőt az is jó, ha megtervezed az edzésed útvonalát is, ne kelljen ilyen típusú tipródásokkal tölteni az időt.

Törj ki a szundi gomb vonzásából!

Az első jelzést követően tartsd meg a kezedben a telefonod és bogarászd át a naptáradat a napi teendőkkel, az e-mailjeidet, ha vannak olvasatlanok, fusd át a reggeli hírek főcímét vagy bármit, ami kellő stimulációt ad az idegrendszerednek az ébredéshez és ahhoz, hogy kilendítsen az ágyból.

Egyél? És ha igen, mit?

Ha nem ismered a reggeli futásokat ez, azt is jelenti, hogy nem tudod, mit szól a szervezeted ehhez a programhoz. Egyél-e kora reggel, ha igen mit és mennyit ahhoz, hogy a hosszas emésztéssel ne kelljen bajlódnod, de azért adjon egy kis löketet ahhoz, hogy az edzésedet normális minőségben el tudd végezni, illetve felpörgessen annyira, hogy például ne fázz, ne legyél energiátlan és erőtlen. Ha nincs tapasztalatod abban, hogyan működik a bélrendszered a korai órákban, az is megfontolandó, hogy az első reggeli edzéseid során az otthonod közelében maradsz, hogy – mondjuk ki – közel legyen a mellékhelyiség. Viccesnek hangzik, pedig fontos lehet!

futás reggel, futás hajnalban, reggeli futó, reggel, edzés,
Forrás: Nomadic Julien / Unsplash

Így nyugodtabban tudsz kísérletezni azzal kapcsolatban, hogy mit és mennyit bírsz fogyasztani úgy, hogy abból kellemetlenséged biztosan ne legyen. A reggeli edzések előtt általában nem javasolt nagy mennyiségű élelem elfogyasztása, pláne, hogy szinte rögtön utána indulsz is. Praktikusak a gyors felszívódású szénhidrátok, amik a vérbe kerülve azonnal megadják a kellő energiát a mozgáshoz. Egy darab banán, 1-2 deci 100 százalékos gyümölcslé, fél zabszelet, távtól, intenzitástól függően bőven elég lehet. Sokan mondják, hogy kora reggel képtelenek enni, fontos tudnod, hogy nem kell mennyiséget betolnod, nem kell egy egész banánt eltüntetned reggel fél 6-kor, elég csupán a teljes gyümölcs negyede, harmada, aminek hatása egy órás futásra általában elég, főleg, ha előző este nem túl korán fogyasztottad el a vacsorádat. Ügyelj tehát erre is, nem kell este 6-kor lerakonod a villát, sőt jobb, ha reggeli futóként este 7-8 óra tájban fogyasztod el az utolsó étkezésed, főleg, ha utána még pár órát ébren leszel.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

A bemelegítés aranyat ér!

Dinamikus bemelegítő gyakorlatokkal, szökdécseléssel, guggolással, karlendítésekkel kellően fel tudod készíteni az izomzatodat és a keringésedet az előtted álló feladatra. Amikor elindulsz, kezdj sétával, ami legyen egyre lendületesebb, ebből térj át könnyű kocogásra. A tényleges futás első 2-3 kilométerét lassú tempóban tedd meg, a légzésed legyen könnyű. Ha tudod, hogy az edzésed fő részében lesz intenzív szakasz, ez a procedúra még fontosabb!

A nehéz edzésekhez keress futótársat!

Ahogy közeledsz a hét végéhez jó eséllyel egyre nehezebbek lesznek az ébredések, ezt fokozhatják a feladatos futások, netán 1-1 hosszú edzés. Könnyebben előfordul, hogy bekúszik az elmédbe a gondolat, miszerint lehetetlenség elviselni a futás adata kihívásokat. Készíts biztonsági tervet tudatosan ezekre a helyzetekre és keress fix futótársat legalább ezekre a napokra ismerősök, barátok, helyi futóközösségek között. Ha már rögzült az új szokásrend a reggeli futások körül, el is engedheted ezt a topikot, igaz egy jó futótárs mindig kincs még a könnyű futások során is.

Az a jó a reggeli futók életvitelében, hogy idővel automatikusan átállnak arra, hogy későn étkeznek, korán fekszenek és várják, igen várják a reggeli óracsörgést. Kezdő és kényszerű reggeli futóként ezt bizonyára alig hiszed, de komolyan eljön majd ennek is az ideje!

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft