Borítókép: A térd a futók Achilles-ina

A térd a futók Achilles-ina

Talán igaz az a mondás, hogy egy futó “Achilles-ina” a térde. Személyes tapasztalatom, hogy még egy sérülésem sem volt ilyen makacs és hosszadalmas, mint ami a térdemmel történt.


Kideríteni, mi a baj
Néha ez a legnehezebb, mert nem feltétlenül ott jelentkezik a fájdalom, vagy sérülés, ahol valóban a probléma lakozik. Nálam például az történt, hogy a másik lábamon az achilesem fájt, mert átterheltem. Nem tudatosan, hanem így védekezett a testem. Egy hónapig kerestük kutattuk mi a probléma, végül egy edzés megoldotta, hatalmas kattanás volt a térdemben, háromszorosára dagadt. Lóhalálában rohantam (mondjuk így, mert ciki lenne a mászok kifejezés) MRI-t csináltatni, természetesen magán rendelőbe, mert 3 hetes időpontot ajánlottak fel. Ott kiderült, hogy szerencsére nem porcleválás, hanem csupán egy lyuk van a térdemben. Meg a szokásos futótérd dolog.
De mit keres egy lyuk a térdemben? Mint megtudtam, abban az esetben, ha nagy trauma éri a térdet (baleset például) akkor sérül a patella. Ha ezt az ember kipiheni, helyrejön. Nyilván, amikor én balesetet szenvedtem, nem volt arra időm egy Európabajnokság előtt, hogy heteket kihagyjak és nem is tudtam, hogy ennek lehet később ilyen eredménye. Edzettem keményen tovább.
Amit ebből megtanultam és később talán azoknak az embereknek is tudtam segíteni, akik megkérdeztek a térdsérülésekkel kapcsolatban az, hogy bármilyen tartósabb fájdalom esetén, egy orvos sem fogja neked megmondani ránézésre, mi a baj. Bele kell nézni. MRI, Ultrahang, Röntgen. Ezek a vizsgálatok rámutatnak a kisebb hibákra és meg tudod kezdeni a helyreállítást. A műtét maradjon csak a legeslegvégső lehetőség.
A fájdalom mindig jel. Ne írd felül, figyelj a testedre.
Pár praktikát szeretnék nektek átadni, amivel elkerülhető akár egy műtét is. Ezt átéltem, végigcsináltam. Járható út, de elég sziszifuszi és türelem igényes. Az első és legfontosabb a prevenció, vagyis a megelőzés. Nem mindig azért fáj a térd, mert valóban a térdeddel van a probléma. Egy izom is lehet a ludas.

2013-05-27 18.34.33
2013-05-27 18.34.33De ha megtörtént a baj, ezek segíthetnek:
erősítő gyakorlatok (nagyon fontos, hogy utána minimum 15 perc nyújtás, lazítás legyen)
térdspecifikus gyakorlatok, akár minden nap (ezek pici, rutinszerű, tónust adó gyakorlatok, bemelegítésbe is beépíthetőek. Nem kell vele állandóan gyógytornászhoz járni, megtanítják neked és önállóan tudod csinálni)
gyógytorász/manuálterapeuta/fizikoterápia
masszázs
nyújtó, lazító gyakorlatok
porcvédők szedése, kúraszerűen
halolaj kapszula kiegészítésnek
talpbetét (külön a lábra gyártott)
aquajogging
bicikli/úszás(kiegészítő sportnak)
hialuronsavas injekció ( nem végleges megoldás, de kitolható a műtét vele)
SMR henger
Kinezio tape használata
A tanulság: Ne csak fuss, törődj is magaddal. :)