Borítókép: A futók leggyakoribb sérülései: az Achilles gyulladás

A futók leggyakoribb sérülései: az Achilles gyulladás

Az Achilles-ín köti össze a kétfejű vádliizmot a sarok hátával. Nagy terhelés következtében megfeszülhet és begyulladhat. Ez teszi ki a futósérülések 11%át, a runnersworld.com felmérése szerint múlt évben a futók 8%-a szenvedett tőle.


Ki veszélyeztetett?
 Azok a sportolók akik drasztikusan növelik meg edzésüket (főleg a terepfutást, gyorsmunkát) és eleve sérülésre hajlamos gyenge vádliizma van.
Futhatsz-e közben? 
”Ha bármilyen fájdalom jelentkezne futás közben vagy utána, állj meg,” mondja Amol Saxena, D.P.M., lábspecialista. „Ez nem egy olyan sérülés, ami a mozgástól elmúlik.” Ha idejekorán felismerjük a problémát és kihagyunk pár napot, ez sokat jelent a gyógyulási időben. Ha viszont ugyanúgy tovább futsz, olyan komollyá válhat, ami miatt akár fél évet is ki kell hagynod.
Gyógyítsd meg! Napi ötször jegeld a területet! Erősítsd a vádlit excentrikus sarok leengedéssel: állj fel egy lépcsőre a lábaid elülső, (párnás) részét rátéve, sarkak a levegőben. Emelkedj lábujjhegyre, majd emeld fel a domináns lábad és a gyengébb, sérült lábfej sarkát enged le a lépcsőfok szintje alá. Emelkedj vissza, és tedd mellé az elemelt lábat. Végezz 20 ismétlést! A medencében futás, az elliptikus tréner és az úszás mind jó ilyenkor, csak a kerékpárt hagyd másra, az most fájdalmas lenne.
A visszaesés megelőzése: 
Az erős vádliizom megvédi az ínt, Dr. Price ezért a napi szintű erősítést javasolja! Ne végezz erős nyújtást, ritkán viselj flip-flop papucsot vagy magassarkút, mert ezek mindegyike irritálhatja.
Profi tanácsok
: Shannon Rowbury, a 2009-es Világbajnokság 1500-méter bronzérmese kompressziós zoknit viselt a kemény edzéseken, így előzve meg az Achilles-ín túlfeszülését. „Igen nagy segítséget jelentet,” mondja.
Csekkold az Achilles-t, hogyan javul!
Állj meg! Ha erős fájdalmas vagy megduzzad a boka fölött állóhelyzetben, vagy amikor a lábujjraemelkedés is komoly gondot okoz.
Óvatosan… ha tompa fájdalmat érzel futás végén a sarkad körül, de jegelés hatására elmúlik.
Menj futni, ha: egyáltalán nem érzékeny a terület amikor végigfogdosod az ínt saroktól kezdve fel egészen a vádliig.