Borítókép: Hogyan szokd meg a hosszú futást?

Hogyan szokd meg a hosszú futást?

Az egy órás vagy annál hosszabban tartó fizikai munka állóképességet épít, növeli az izmokba tápláló vért szállító hajszálerek számát, erősíti a csontokat, ínszalagokat és általánosságban bármilyen versenyre, távra felkészít.

Kezdő vagy alacsony heti kilométerszámot teljesítő futók először fussanak heti három-négy alkalommal, majd az egyik napi (rendszerint hétvégi) adagot folyamatosan növeljék Minden héten adj hozzá még 10%-ot, de egyszerre sose többet mint 800-3000 métert!

Tippek futóknak, sikeres futók, újévi fogadalmak


Csinálj belőle rendszert!


Tervezd meg! Ülj le és előre egy-két hónapra számold ki, mennyit kell majd teljesítened a hosszú hétvégi futásokon. Gondolkodj rugalmasan, ha családi hétvége, utazás miatt nem fogsz ráérni, akkor fusd le az adagot péntek reggel!
Készülj rá! Ha szombaton lesz a napja, akkor a pénteki futáson már egy kicsit fogd vissza magad. Egyél és igyál az elkövetkező nagyobb teljesítményre figyelve.
Próbálj ki új helyszíneket! Menj le a közeli sportpályára, vagy egy könnyen elérhető erdőbe. A helyszínek variálása segít, hogy az órák, kilométerek gyorsabban teljenek.
Találj hozzá társa(ka)t! Megfelelő támogatási körrel az új szokások könnyebben gyökeret vernek. Magyarul: ha találsz olyan futótársat, akivel együtt növelhetitek a hosszú futások hossszát, nagyobb valószínűséggel lesz zökkenőmentes.