Borítókép: A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatban több tévhit is kering a köztudatban, melyeknek sok esetben semmi valóságalapjuk nincsen. Mégis sok vállalatvezető tényként kezeli ezeket a hiedelmeket, és ezért nem mer szerződést kötni munkaerő-kölcsönző cégekkel.

Ezért mi most igyekszünk eloszlatni a leggyakoribb tévhiteket, hogy azok ne tarthassák vissza a nehéz helyzetben lévő vállalatokat ettől a kézenfekvő és határozottan sok előnnyel járó foglalkoztatási formától.

Tévhit 1: A munkaerő-kölcsönzés drága

Ez a tévhit abból indul ki, hogy a kölcsönző cégnek járulékot kell fizetni a kölcsönzött munkavállalók után, de azt már nem veszi figyelembe, hogy a kölcsönzéssel mennyi költség megspórolható.

Elég csak abba belegondolni, hogy a munkaerő toborzásának költségei milyen magasra rúghatnak, hiszen a cégünk által feladott online és offline álláshirdetések sem ingyen kerülnek fel az egyes portálokra. Vagy az mennyi időt és pénzt emészt fel a vállalatunknál, hogy a jelentkezőket végigvezessük a többkörös interjúztatáson, valamint a HR-osztály elvégezze a jelentkezőkkel kapcsolatos szükséges adminisztrációt, és akkor a próbaidő alatti felmondás szintén ott van, mint kockázati tényező.

Tévhit 2: A munkaerő-kölcsönzés rengeteg adminisztrációval jár

Sok vezető úgy hiszi, hogy a kölcsönzött munkavállalóval kapcsolatos adminisztráció a kölcsönvevő cég feladata, és ezenfelül még a kölcsönző céggel kötött szerződés szintén további adminisztrációs terheket róhat a vállalatra.

Ezzel szemben az az igazság, hogy a kölcsönző cég intézi a munkavállalóval kapcsolatos összes adminisztrációt, mely magába foglalja a munkaszerződés megkötését, a bér meghatározását, a járulékok kifizetését, a kötelező bejelentések és bevallások megtételét, valamint a bérszámfejtést és a kifizetést is a kölcsönző cég intézi.

Tévhit 3: A kölcsönzött munkavállalónak csak a kölcsönző cég adhat utasítást

Gyakori tévhit az is, hogy a munkavállalónak kizárólag a kölcsönző cég adhat utasítást a munka végzésével kapcsolatban. Az igazság viszont az, hogy a munkavégzés helyének és idejének meghatározása, a szabadságok kiadása és az elvégzett munka minőségének ellenőrzése a kölcsönvevő cég feladata.

Tévhit 4: Csak fizikai munkára lehet munkaerőt kölcsönözni

Több munkaerő-kölcsönző cég csak azokkal a munkavállalókkal foglalkozik, akiket olyan munkákra lehet kiközvetíteni, melyekhez nincs szükség szakirányú végzettségre, hanem alapfokú tanulmányok is elegendőek.

Azonban vannak olyan kölcsönző cégek, mint például a Beraman, mely a képzetlen munkaerő-kölcsönzés mellett képzett IT és autóipari szakembereket egyaránt képes biztosítani a kölcsönvevő cég számára.

Ha eddig Önt is ezek a tévhitek tartották vissza a munkaerő-kölcsönzéstől, akkor ne habozzon felvenni a kapcsolatot a céggel!