Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

5 hiedelem a koronavírussal kapcsolatban, amit jobb, ha elfelejtesz!

koronavírus,járvány,tévhitek
Facebook
Twitter
Pinterest
Először is szögezzük le, hogy minden okunk és jogunk megvan ahhoz, hogy komolyan aggódjunk a koronavírus miatt. A cikk szerkesztésének idején a világméretű járványhoz kapcsolódóan 139 000 igazolt megbetegedést rögzítettek és 5 000 halálos áldozatot.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy jelen pillanatban befolyásolhatatlanná vált az egészségünk kérdése a koronavírussal szemben. Itt az idő, hogy a több száz hír és cikk, melyeket ebben a témában ránk zúdítottak, néhány fontos tényeit összeszedjük a helyzettel kapcsolatban.

1. Koronavírus hiedelem: szükség van az arcmaszkra

A COVID-19 kitöréséhez kapcsolódóan az arcmaszk több kontinensen elterjedt és a betegség szimbólumává vált, amely szinte bárhol viselhető, a csendes utcáktól a zsúfolt terekig. Ugyanakkor az arcmaszkok (amelyek jellemzően a szájat és az orrot fedik, de ezeket a területeket nem védik légmentesen) nem jelentenek biztonságos védelmet a vírussal szemben.

koronavírus,járvány,tévhitek,maszk
forrás: Getty Images

A vírus átterjedhet a szemen keresztül, és a levegőben található apró részecskéken, úgynevezett aeroszolokon át bejuthat a maszk alá. A városban és bárhol barangoló emberek számára téves képzetet nyújt a maszk, vagyis maszkkal az arcon ugyanúgy elkapható a koronavírus. A maszk akkor nyújt némi védelmet, ha valaki náthásan, betegen kell, hogy emberek közé menjen és az erős köhögés, tüsszögés okozta kicseppenés, így csökkenthető. A legjobb védelem a vírussal szemben, ha nem tartózkodunk emberek között, sem kültéren, sem beltéren.

2. Koronavírus hiedelem: súlyos megbetegedéssel, esetleg halállal járó vírusfertőzés

Míg a hírek hallatán azzal sokkolódunk, hogy a koronavírus magas lázat és súlyos légzési elégtelenséget okoz, ami halálhoz is vezethet, Wuhan-ban, a vírus kiindulási pontján ma már csökken a fertőzöttek száma, illetve a kínai városban 70 000 olyan esetet rögzítettek, ahol a betegek meggyógyultak. A fertőzöttek 81 százalékánál a koronavírus enyhe tüneteket okozott, míg a fertőzött populáció 2,3 százaléka hunyt el a vírus következtében. Ez azt jelenti, hogy nem szabad pánikba esni, ám védekezni ellene igen, hiszen soha nem lehet tudni, hogy kinél okoz enyhe és kinél súlyos tüneteket, annak ellenére sem, hogy a statisztikák egyértelműen az idősebb, 60 év feletti korosztályt jelölik meg a vírusra nézve különösen veszélyeztetettként.

3. Koronavírus hiedelem: legalább 10 percig kell egy fertőzött személy közelében lenni ahhoz, hogy elkapjuk a vírust

A kórházi irányelvek általánosságban azt írják le, hogy a vírus „expozíciós” távolsága körülbelül 2 méter akkor, ha egy fertőzött tüsszent vagy köhög. Egészen rövid kölcsönhatás is vezethet fertőzéshez, illetve a vírussal szennyezett felületek tapintása, majd a száj, orr vagy szem érintése. Ugyanakkor, ha egy koronavírussal fertőzött beteg éppen nem mutat tüneteket (nem köhög vagy tüsszent), nem valószínű, hogy elkapjuk a fertőzést.

koronavírus,járvány,tévhitek,tüsszentés,köhögés
forrás: Getty Images

Mindazonáltal fontos, hogy csak akkor érintsük meg az arcunkat, ha lehetőségünk volt a kezünket megmosni, vagy legalább is fertőtlenítőszerrel letisztítani. Potenciálisan minden olyan felületet, amelyen megtapadhat a vírus (boltban az áruk, tömegközlekedésen az ülőhelyek, kapaszkodók, sőt a cipőnk talpa, amelyet viseltünk), fertőzöttnek kell tekinteni.

4. Koronavírus hiedelem: a háziállatok is terjeszthetik a betegséget

Nem kell árgus szemekkel lesni a négylábú kedvenceket. Úgy tudják, hogy a kutyák és macskák nem terjesztik a koronavírust az emberekre.

koronavírus,járvány,háziállatok,tévhitek
forrás: Getty Images

Egy konkrét Hong Kong-i esetnél megvizsgáltak egy kutyát, akinek gazdái vírusfertőzöttek voltak, ám az Állat-egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a kutya nem mutatta a betegség klinikai tüneteit. Nincs bizonyíték arra, hogy a kutyák terjeszthetik a betegséget, vagy hogy a betegség az állat megbetegedését okozhatja.

Olvasd el ezt is!

5. Koronavírus hiedelem: a COVID-19 semmi más, mint influenza

A két vírus tünetei között van egyezés (magas láz, köhögés, torokfájás). Ám terjedése jóval agresszívebb, illetve a lefolyása is súlyosabb lehet egyes esetekben. Nem lehet és nem is szabad azonos módon kezelni a két betegséget. Ráadásul a koronavírus „profiljának” vizsgálatakor azt találták, hogy az influenzához képest sokkal súlyosabb halálozási arányt mutat.


Galéria / 5 kép

Így fuss, ameddig tart a koronavírus terjedése

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

A londoni buborék – avagy versenyzés a covid idején

2020 teljesen új kihívások elé állította az egész nemzetközi sportéletet. Az Olimpiát elhalasztották, a versenyeket eltörölték, a sportlétesítményeket bezárták. A sportolók azonban nem adták fel egykönnyen, ahogyan a sportszervezők sem. Újfajta rendezési elveket dolgoztak ki, hogy ne landoljon még több sportesemény a kukában.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Kép

Miért veszélyes - és nem erény - a futók magas fájdalomtűrése?

Fáj? Igen…kicsit, nem vészes. És persze elmész futsz fél órát, órát, egy félmaratont, edzel rendszeresen „pici” fájdalommal. Ami valójában lehet, hogy nem is olyan pici.

Kép

Büntetőkör #25 - Folytatódik a beszélgetés a maratonfutó-legendával, Szekeres Ferenccel

Ha tetszett az első rész, most meghallgathatod, mi mindenről beszélgetett még Simonyi Balázs Szekeres Ferenccel!

Kép

Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kép

A futópad-tulajdonosok mindössze 14 százalékának van rendkívüli motivációja az edzések elvégzéséhez

Ugyanakkor ők még mindig motiváltabbak, mint más, aki fitneszgépeken, otthoni sporteszközök használatával sportol rendszeresen – derült ki egy tanulmányból.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem