edzés,testmozgás

Ne feledd: az edzés az egyik legjobb immunerősítő! 5 ok, amiért most sem szabad abbahagynod

Forrás: Getty Images
Az immunerősítés a koronavírus miatt most tényleg központi téma, viszont nem csak az extra adag vitaminbevitel az egyetlen fontos dolog, ha tenni akarsz magadért!

Most van itt az ideje az extra adag C és D-vitamin bevitelnek, a házi immunerősítőknek, az étkezés helyes átalakításának - ezek ugyanis mind erősítik az immunrendszert. Viszont a bezártság alatt az edzésről sem kell elfeledkezned!

Azt már korábban összeszedtük, mikre érdemes figyelni most a futások alkalmával - mert futni lehet, és érdemes is, csak be kell tartani a szabályokat.

Marad még az edzés otthon, a 4 fal között, vagy a kertben, amit nem muszály ám félvállról venni: eszközök nélkül is lehet kőkemény, saját testsúlyos edzést végezni, de ha van otthon kézisúlyod, egy nagyobb vizespalackod, esetleg TRX vagy gumikötél, akkor tényleg minden adott a mozgáshoz. Ne hagyagold el: egyrészt könnyen felkúszhatnak a kilók, ha otthon vagy és leginkább az evésre koncentrálsz, másrészt számtalan más pozitív hatása is van a rendszeres testmozgásnak, amik a kornavírus alatt extra fontosak az immunrendszer szempontjából!

Fontos az immunrendszer szempontjából

Az edzés, főleg akkor, ha intenzíven végzed, megnöveli a szervezet oxigén- és tápanyagigényét, emellett a vérnek is fokozza a szállítókapacitását. A gyakran sportolóknál intenzívebb a vérképzés, aktívabb a vörös csontvelő. A sportolóknál emellett intenzívebb a vérkeringés, ami azt eredményezi, hogy nehezebben maradnak meg a kórokozók, a vér ugyanis több ellenanyagot szállít a szervezetben.

Segít a depresszió ellen

A bezártság, a kilátástalanság érzése mindenkit megviselnek: most különösen fontos a pozitív hozzáállás. A mozgás során endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetben, aminek a hatását még órákkal a sportolás után is érezni fogod. Ezek a boldogsághormonok segítenek a depresszió tüneteinek az enyhítésében.

sport,testmozgás
Forrás: GettyImages

Csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának a kockázatát

Kutatások szerint a rendszeres, legalább közepes intenzitású testmozgás segít megelőzni a tumorok kialakulását, és hatékony fegyver a stroke, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint ellen.

Hozzájárul a stressz levezetéséhez

Az otthonlét akár komoly stresszhelyzetet is eredményezhet: megnőhet a konfliktusforrás a családtagokkal, a gyerekekkel, és egyáltalán, a stressz szintünk sokkal magasabb, hiszen nem tudhatjuk, mi vár ránk. Ebben is segít a sport, hiszen a boldogsághormonok révén oldja és csökkenti a stressz szintet!

Serkenti az anyagcserét

Az otthonlét, a kevesebb aktivitás lassítja az anyagcserét: a több hetes bezártság, ha nem figyelsz, könnyen pluszkilókat és lassuló metabolizmust eredményezhet, nem beszélve arról, hogy ilyenkor könnyebb túl sokat nassolni, és s stressz miatt nem épp a megfelelő ételeket választani. A rendszeres mozgás viszont serkenti a belek működését, így gyorsabb lesz az emésztés, a méreganyagok hamarabb távoznak a bélcsatornából, így sokat tehetsz a székrekedés ellen is.