Borítókép: 10 konyhai eszköz, amit be kell szerezned még ma!

10 konyhai eszköz, amit be kell szerezned még ma!

Azok, akik nap mint nap főznek, tudják jól, hogy egy konyhát tökéletesen felszerelni évekbe telik. Több próbálkozás (és mellényúlás) előz meg egy-egy nagy fogást.

Egy jól használható zöldséghámozó, egy praktikus reszelő megkönnyíti a főzés perceit. Lássuk, melyek azok az eszközök, amelyeket nekem már sikerült megtalálnom, és most közkinccsé teszem a tudást. Íme:

Az a 10 konyhai eszköz, amelyek nélkül végül is lehet élni, de ha lehet velük is, az az igazi!

  1. Szekrényajtóra illeszkedő fogas: nincs több bebüdösödött konyharuha és nincs több keresgélés sem! Ezen a fogason (nálam rögtön kettő is van) végre mindig megtalálod a konyharuhát, és nem kell állandóan hajtogatni vagy rakosgatni azt a pulton.
  2. Edényalátét: a konyhai eszközök között alapdarab, amelyből minden háziasszony szerintem legalább ötfélét kipróbál. Vásárol fát, műanyagot, fémet, forgathatósat, de vagy koszolódik vagy deformálódik, szóval egyik sem lesz az igazi. Nekem a Blomus OOLONG kör alakú szilikon edényalátét lett a nyerő, amelynek anyaga a hőelnyelésért felel, a barázdált teteje pedig megakadályozza, hogy az edény lecsússzon az alátétről.
  3. Edényszárító: én is, mint oly sokan, a műanyag verzióval kezdtem, amit aztán igyekeztem serényen vízkőteleníteni, persze eredménytelenül. Ráadásul ezek a szárítók rettenetesen sok helyet foglaltak a pulton, így folyton szabadulni akartam tőlük, viszont szükségem volt rájuk. Ez aztán a motivációk harca! A mosogatógép beszerzését követően rögtön ki is hajítottam azt a műanyag borzalmat, ami épp a pult nagy részét foglalta, de hamar rájöttem, hogy mégis szükségem lenne egy edényszárítóra olyankor, amikor csak pár dolgot szeretnék gyorsan elmosogatni. Ekkor találtam rá a tökéletes edénycsepegtetőre, az Umbra XDRY összecsukható edényszárítóra, amely két részből áll, egyrészt egy edénycsepegtető vázból, amelyen 18 tányér fér el, másrészt egy gyorsan száradó szőnyegből, amelyet elképesztően könnyű tisztán tartani. A váz amúgy mosogatógépben mosható és összecsukható, szóval ha nincs rá szükségünk, akkor könnyen el is rakható a szekrénybe.
  4. Vágódeszka: szintén volt többféle, fa, műanyag, kerek, téglalap. Nekem végül a fa (nem túl vékony) téglalap alakú lett a nyerő (szigorúan nyéllel), ez számomra a legpraktikusabb.
  5. Fiókrendező: sokáig csak áhítoztam rendszerezett konyhaszekrény után, aztán azt hiszem az 1.276.974-ik alkalommal, amikor a teljes konyhai eszközarzenál kiborult a padlóra, megelégeltem (sokáig bírtam) és beszereztem néhány fiókrendezőt, melyeket szekrényben is remekül lehet használni.
  6. Konyhai időzítő: a mobiltelefonok világában ez biztos sokakból megrökönyödést vált ki, pedig egyszerű a magyarázat. Nem szeretném koszos vagy vizes kézzel öszefogdosni a telefont. Arról nem beszélve, hogy főzés közben nem a legkiválóbb ötlet azt a tárgyat tapogatni, amit egyébként egész nap, például a tömegközlekedésen is nyomkodok. Az időzítő jött, a telefon pedig ment a konyhából.
  7. Mosogatószer adagoló: lehet nélküle élni, de ki akarna összeázott, undi cimkéjű mosogatószeres flakonnal élni? Ugye, hogy senki! Jó találmány, nem egy ház ára, érdemes befektetni egy adagolóba.
  8. Papírtörlő tartó: volt falra szerelhető, fa és műanyag kivitelben, volt sima asztalon álló, de ami a minőségi javulást hozta, az a tépéssegítővel ellátott tartó volt, mert így fél kézzel is tudok csak egyetlen kockát tépni (és igen, ettől minden alkalommal boldog vagyok).
  9. Só- és borsörlő: nem a gourmet lelkem vitt rá ezek beszerzésére, hanem az, hogy a kézzel vagy kis kanállal a sózás, borsozás nálam gyakran párosult a túlzással (persze, véletlenül), ilyenkor igyekeztem menteni a menthetőt vagy a bennem dúló szerelemre (tényleg dúl) fogni a sós ételt. Szóval akinek gondja van a mennyiségekkel, az szerezzen be örlőket! Nagy segítség lesz!
  10. Mosogatószivacs tartó: a mosogatótálca oldalára cuppantható, és nem a mosogató szélén csücsül a vízben, ennyi. Megéri? Egyértelmű!

Ha úgy érzed, hogy a konyhád az itt felsoroltak közül valamelyikkel is teljesebb lenne, ne habozz! Irány a Designmarket oldala, ahol számos konyhai eszköz közül választhatsz!