vádli,futás,izom

Életem, a vádlifeszülés – elárulom, mit teszek ellene!

Forrás: Getty Images
Hátha más is küzd ezzel a problémával.

Az én alsó lábszáram genetikailag furcsa. Egyfajta születési rendellenesség, hogy nem hajlik eléggé visszafelé a bokám (például sosem tudtam úgy leguggolni, hogy a földön maradjon a sarkam), ráadásul a kétfejű lábikraizmom, a gastrocnemius sokkal fentebb tapad, mint ahogy általában szokott (ez az az izom, amitől kidülled a vádlid hátrafelé), szóval elég gyakorta van vádliproblémám vagy érzékeny az Achilles-inam. Ezek a problémák felerősödnek, ha emelkedik a résztávos edzések intenzitása, vagy lépcsőző edzésen veszek részt, a terepfutásról ne is beszéljünk. Résen kell lennem tehát, mert különben előfordul, hogy olyan szinten befeszül a vádlim, hogy a sima járás is gondot okoz.

De, hogy miket szoktam bevetni, hogy ne legyen gond a megfelelő cipőválasztáson kívül? Elárulom:

  • Reggelente kislabdával átmasszírozom a talpam, és hengerrel a vádlim. Ilyenkor nem viszem túlzásba, mert általában rohanásban vagyok, 5 perc fér bele, de ez is több, mint a semmi, és utána, ha futni megyek, még bemelegítő krémmel is átmasszírozom. Van egy hengerem az irodában is, így futás után (főleg, ha intenzívebb volt), tutira nem maradhat el nyújtás után valamennyivel egy nagyobb hengerezés sem, amikor a vádlimon túl a teljes combomat, fenekemet sem hagyom ki.

  • A kemény futások után váltófürdővel is átmegyek a vádlimon (forró-jéghideg-forró-jéghideg), ez felpezsdíti a vérkeringést. Mindig használok regeneráló krémet, kedvencem a Meru SOS Regeneration Gel, mert könnyen beszívódik, hűsít, ugyanakkor nem érzem egész nap, hogy bekentem vele a lábam.
meru,meru sportcare,regeneration
  • Ha ez nem elég, akkor napközben befújom Das Gesude Plus magnéziumolaj sprével is a problémás területeket, de ezt csak eseti jelleggel.
das gesude plus,dm,magnéziumolaj
  • Még egy plusz trükk, hogy hosszú/intenzív futás után a kompressziós szár nálam nagyon jó szolgálatot tud tenni, előfordul az is, hogy abban alszom.
compressport,kompressziós szár
  • Havonta egyszer tutira elmegyek sportmasszőrhöz egy jó egész testes masszázsra a Gyógytornászdába, ahol mindig kérem, hogy a vádlim kapjon extra figyelmet.

Nagyjából ennyi, ha megtalálom a szentgrált ez ügyben, azt biztosan megírom!