Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

UTH előtti héten - zajlanak az utolsó simítások és soha ne mondd, hogy soha!

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Az UTH előtti héten járunk. Kezdem összerakni a fejemben mindazt, ami fontos lehet számomra a verseny előtt és magán a versenyen. Sok tényezős egy ilyen hosszú futás. Egyrészt kell hozzá a megfelelő fizikai felkészültség, de a legtökéletesebben összerakott munka is kevés, ha gondolati szinten nem pörgetsz le előtte minden eshetőséget, amivel számolni érdemes.

7 pontban összeszedem mindazt, amire szerintem fontos felkészülni, hogy ne ott érjen meglepetés. Váratlan helyzetekbe még így is bőven lehet kerülni.

1. Lábápolás

Nem pusztán a körmök állapotára gondolok, hanem arra, hogy a láb bőre is kellő figyelmet kapjon az utolsó simítások közepette. Minden este bekenem, átmasszírozom lábápoló krémmel, majd vékony zoknit húzok rá és így térek nyugovóra. A puha bőr kevésbé sérülékeny, mint a száraz, repedezett. Az UTH útvonalának sok technikás, köves, gyökeres, vagy éppen meredek része van, a meleg – esetleg ázott – cipőben jobb esélyei vannak a lábnak, ha előzőleg extra odafigyelést és ápolást kapott. Persze még így is lehetnek hólyagok és szétnyomott körmök, de minimalizálható a sérülések száma.

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,Szentendre
Ilyen az éjszakai Szentendre...szerintem egész hangulatos.

2. Étkezés

Még nem a feltöltés időszakánál járunk, sokkal inkább a glikogénraktárak lemerítésénél. Ezen a héten már nem futok sokat. Az edzések mennyiségének és hosszának csökkenésével érdemes a bevitt tápanyagokat is mérsékelni. Ha most ugyanúgy eszem, mint egy erős héten, simán felugrik a hét végére akár 1-2 kg is, hiszen jóval kevesebb a felhasználás. Érdemes hát picit visszafogottabban kajálni az utolsó héten, a feltöltés, majd a verseny előtti napokban kezdődik.

3. Felszerelés

Átnézem a ruházatot és egyéb felszerelést, amelyet szeretnék a versenyen viselni és magammal vinni. A táskámat kimosom, arra nem is igen lesz addig szükségem, hiszen már nem lesz hosszúfutásom a még hátralévő edzések során. Ugyanabban a rózsaszín Quechua technikai pólóban futok majd, amit 2014. óta nyúzok és valami miatt eszméletlenül szeretem. Semmi extra, de jó az anyaga és kellemesen laza, talán amolyan kabalaféle, pedig nekem nincsenek mély kötődéseim a tárgyakhoz…vagy mégis?! A cipő még kérdéses, de a hetek óta tartó és a még várható esőzések miatt valószínű, nem az eredetileg tervezett Hoka Speedgoat-ban indulok, hanem Salomon Speedtrak-ben. Utóbbiban sáros útvonalon jobban lehet haladni. Már csupán az a kérdés, hogy a régebbi, kicsit kopott változatban fussak, vagy a vadi újban, amely bár null kilométeres, de méretre, kaptafára tökéletesen azonos a korábbival. Mondjuk pár futás erejéig még járathatom kicsit a jövő szombati rajtig.

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,terepfutó cipő,Salomon,Hoka
Kulcsfontosságú a megfelelő cipő kiválasztása, de például érdemes cserecipőt a segítődhöz berakni, hátha szükség van rá.

4. Frissítés

A már megszokott Sponser termékekkel fogok futni. Competition izoval és Liquid Energy gélekkel. Ezek adják az alapját, aztán persze fogok „rendes” élelmet is magamhoz venni, főleg gyümölcsöt és talán a leveseket is megkóstolom, ha úgy érzem, jól esne. A leghosszabb idő, amelyet izoval és géllel megtettem az elmúlt bő évben, a tavalyi szűk 10 órás Dupla Élmény volt (4Up4Down). Gond nélkül befogadta a gyomrom ezt a kombinációt. Az UTH-n persze ennél jóval többet leszek a pályán, de remélem ezúttal sem a frissítés lesz a legfőbb nehézség a futás során. Competition izoból egyébként pont ma érkezett meg az utánpótlás, köszönet ezért Béla gyors intézkedésének. A versenyen mind a két pontra, ahová küldhetek egyéni holmit, fogok csomagot összerakni, illetve úgy néz ki, a táv második felén lesz depós segítségem. A pontos frissítési tervet jövő héten, a rajt előtti napokban rakom össze.

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,frissítés,sponser
Nekem a Sponser jött be, de kinek mi, viszont érdemes azt használni a versenyen, ami bevált.

5. Pihenés

Mennyiségi edzésem már nem lesz a versenyig. Pár rövidebb futás, pörgős betétekkel igen. Béla azt írta, hogy ezzel a tempót tartjuk karban. A pihenés szerves része, hogy sokkal többet fogok konkrétan feküdni, lehetőleg aludni a hátralévő időszakban. Ez leginkább az esti, korai fekvésekben érhető majd tetten, illetve igyekszem a futásaimat nem reggelre tenni, hogy ne kelljen korán kelnem. Nyújtás, hengerezés, masszázs, kicsi erősítés…ezek még mind elemei a pihenő időszaknak, de csak finoman, kellemesen.

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,Visegrád
A Visegrád Trail rajthelyszíne, a Salamon-torony.

6. Időterv

Nem gyártogatok feszes időtervet. Nincs értelme. Persze át fogom gondolni, hogy mi a realitás, mert szeretnék nagyjából pontos helyzetjelentést adni az engem depózóknak, de effektíve nem időt szeretnék futni, hanem pulzustartományt tartani, azt viszont minél pontosabban. Az elején kicsit inkább a zóna alatt, maximum a közepén futva, aztán idővel úgy is elindul a pulzus fölfelé. A frissítési tervhez kapcsolódóan fogok körülbelüli időintervallumot meghatározni 1-1 találkozási ponthoz. Iszonyú kellemetlen lenne, ha előbb odaérnék a pontra, mint az engem segítő, jelen esetben inkább ő várjon rám kicsit többet!

7. Időjárás, sár

Erre vajon lehet készülni? Szerintem lehet. Nyilván jó, ha van tapasztalat arra vonatkozóan, hogy milyen sárban futni és melyik az a lábbeli, amely a leginkább megkönnyíti ezt. Erről a felszerelésnél már írtam. A hőmérsékletre pedig úgy lehet(ne), ha azokban az órákban edzenék, amikor például a legmelegebb van. Jellemzően ez a késő délelőtti, kora délutáni időszak. Az időjárás előrejelzések alapján viszont a jövő hét második felében indul el újra a hőmérséklet felfelé és pont a hétvégére, tehát a versenyre lesz – várhatóan – eléggé meleg. Így viszont patthelyzet van, merthogy addig már nem lesz olyan meleg, mint magán a versenyen. A hűtésre mindenesetre jó előre szintén gondolni kell, legyen a depósnál jó hideg víz és jég!

UTH,Ultra Trail Hungary,terepfutás,felszerelés
Kb. ebben a szerkóban futok, majd minden versenyen, amikor jó idő van. Az éjszakai részen egy karszárral egészítem ki mindezt és persze zokni, cipő is lesz rajtam (hehe).

2015. áprilisában, a kisebbik fiam születése előtt futottam utoljára 100 km körüli távot terepen. Éjszakai rajtos verseny volt az is. Két dolog biztosan megmaradt bennem: az egyik, hogy a táv utolsó kb. negyedében kijelentettem, hogy többet nem indulok 100 km-es versenyen, a másik, pedig, hogy azt éreztem, nem való nekem az éjszakai rajt, mert nem tudok igazán rápihenni a versenyre, ergo nem indulok több éjszakai rajtos versenyen.

Na és most itt vagyok…egy éjszakai rajtos és 100 km-es verseny előtt alig egy héttel (hehe)!

Tovább olvasok

Ismerd meg Shermant, a terepfutó szamarat!

Christopher McDougall, a Futni születtünk írójának legújabb könyve ugyanis róla szól!

Eliud Kipchoge 1.59.40-es versenycipője

2017. májusában vett részt Eliud Kipchoge a Breaking2 projektben Monzában. Már akkor is a 2 órán belüli maraton volt a cél. Végül 26 másodperccel kicsúszott a tervből.

Brigid Kosgei tegnap új női világcsúcsot futott a Chicago Maratonon

Ezzel megdőlt Paula Radcliffe 16 évvel ezelőtti ideje. A kenyai futónő 81 másodperccel volt gyorsabb.

8 gluténmentes étel futóknak, amiktől bivalyerős leszel

Erősebb akarsz lenni, növelni szeretnéd az energiaszintedet, és segítenéd a tested regenerációját? Figyelj jobban az étkezésre, és vedd fel a következő szuper gluténmentes ételeket a listádra!

Eliud Kipchoge áttörte a maratoni futás 2 órás határát

Pár perccel a célba érkezés után már milliók tudták, hogy a kenyai klasszis 1.59.40-et futott Bécsben az INEOS 1.59 Challengen és micsoda precíziós csapatmunka eredménye lett mindez...

3 gyógytea, amit kezdj el már most inni, ha nem akarsz gyakran lebetegedni

Az idő lehűlésével nem árt egyre jobban figyelni az immunrendszerünkre, hiszen az őszi-téli szezonban mindig könnyebb megbetegedni. A következő gyógyteákat érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatni, hogy véletlenül se tegyen parkolópályára egy-egy csúnya megfázás.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem