Borítókép: Ez a típusú kávé a legjobb a futók számára

Ez a típusú kávé a legjobb a futók számára

Forrás: getty images
Az újhullámos kávézók megjelenésével egyre többen merülnek el a kávézás világában. Azonban egyáltalán nem mindegy, milyen feketét iszol, ha az egészségedről van szó!

A kávénak annyi pozitív tulajdonsága van, hogy fel sem lehet sorolni mindet: antioxidánsokat tartalmaz, véd a daganatos betegségekkel és a szívbetegséggel szemben, ráadásul még az izomlázat is képes megelőzni.

Azonban nem mindenkinek bírja a gyomra. A jó hír, hogy kutatók szerint elég egy másik őrleményre váltanod, ha te sem bírod.

Egy tanulmány például azt bizonyította, hogy a sötét pörkölésű kávé könnyebb a gyomornak, mivel olyan összetevőket tartalmaz, melyek megakadályozzák, hogy a gyomrod túl sok savat termeljen. Ez a hatás egyébként az NMP (N-methylpyridinum) nevű anyagnak köszönhető, melyből kétszer annyi van a sötét pörkölésű kávéban, mint a világosban, hiszen minél tovább pörkölik a kávét, annál több keletkezik belőle.

Szóval ennyire egyszerű, azt már tudod is, milyen pörkölést érdemes keresned. Ilyenek a francia, olasz, nápolyi, vagy spanyol pörkölésű kávék is - ezeket általában szenesre szokták égetni, annyira magas hőmérsékleten pörkölik őket.

A sötét pörkölésű kávék másik előnye, hogy általában kevesebb koffeint tartalmaznak, mely szintén irritálhatja a gyomrod. Ha úgy gondolod, ez áll a probléma hátterében, válassz sötét, koffeinmentes kávét.

Jöhet még egy kis kávétudomány?