Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Hogyan találod meg a célodat – akár a futásban, akár az életben?

motiváció,útkeresés,céltalanság,célkeresés
Facebook
Twitter
Pinterest
Rálelni a saját utadra több, mint egy klisé: abban segíthet, hogy megismerd a benned rejlő lehetőségeket. Kutasd fel a lehetséges célokat és találd meg a sajátodat!

A cél hozzájárulhat ahhoz, hogy a mindennapi életünkben megteremtődjék az egyensúly. Segít megérteni, mi az, ami igazán fontos, és közben megtanuljuk, hogyan kell nemet mondani. Ráadásul a testi és mentális egészség mély hajtóereje, a szó szoros értelmében megváltoztathatja a gének kifejeződését a testben.

Olvasd el ezt is!

Keresd meg azt, ami számodra ajándék

Olyasmit, amiben töltődni tudsz és amire hajlandó vagy időt, energiát és erőforrásokat fordítani. Évekkel ezelőtt, a kiégés szélén álló amerikai maratoni futónő Deena Kastor elkezdett a legendás edzővel, Joe Vigil-lel dolgozni. Első körben azt tanulta meg tőle, hogyan kell az elméjét képeznie. A gondolkodásmód megváltozása nemcsak fellendítette a teljesítményét futóként, hanem megváltoztatta az életét. „Azt tanultam tőle, hogy a számunkra fontos értékek - legyen az idő, pénz vagy tudás – ereje megnő, ha megosztjuk másokkal” – mondja Deena, aki tavaly adta ki Let Your Mind Run című könyvét, amely arról szól, hogy milyen út vezetett számára a győzelemig és milyen jelentősége volt ezen az úton a pozitív gondolkodásnak. „A futás megtanított egy csomó mindenre, ám ez mit sem érne, ha csupán magam számára tartogatnám ezt a tudást” - mondja Kastor. „Most, hogy véget ért a pályafutásom futóként, fontosnak tartom, hogy megosszam másokkal a tapasztalatokat, azért, hogy nekik már ne kelljen végigjárniuk azt az utat, amit én megtettem.”

motiváció,útkeresés,önismeret
forrás: Getty Images

Legyen szenvedélyed

Olykor pont a szenvedély segít a cél meglelésében. Azok az emberek, akik mély átéléssel foglalkoznak valamivel, nagyobb valószínűséggel találnak rá életük céljára. „A szenvedély olyan szó, amelyet nem szabad vadul félreérteni” - mondja Steve Magness futóedző. „A futás például olyan szenvedély lehet, amely segít elvezetni egy cél irányába, mert például a stressz levezetése lehetővé válik általa és megszűnését követően elindulhat egy új projekt az életedben.”

Legyen szélesebb körű rálátásod a világra

A háromszoros amerikai nemzeti bajnok olimpikon Alysia Montano számára szándékos döntés előzte meg a karrier és a család megteremtését. „Ha egyedülálló vagy, különösen a professzionális sport világában, egy egészen szűk mezsgyéjét érzékeled a világnak” – mondja a 800 és 400 méteren versenyző atléta nő. „Miután megszületett a lányom, lehetőséget kaptam arra, hogy jóval nagyobb képet lássak mindebből.”

motiváció,útkeresés,céltalanság,önismeret
forrás: Getty Images

Anyává válása után Alysia felszólalt a világ egyik nagy sportipart támogató vállalata ellen, a szülési szabadság és a szülés utáni védelem hiánya miatt. Olyan cégekkel működött együtt a továbbiakban, amelyek előtrébe helyezik az anyákat és létrehozott egy alapítványt, ami támogatja a szülés után álló nőket. „A lányom ébresztett rá, hogy nem csak rólam szól az élet, boldog vagyok, hogy az anyaságot választottam, különösen ma, amikor azt látom, hogy nehéz egy nőnek meghoznia ezt a döntést, mert nem kapunk hozzá megfelelő támogatást.”

Ezt követően a Nike és más sportmárkák megváltoztatták a szülési szabadságra vonatkozó politikájukat a sportoló anyák számára – ez is egy darabkája volt az amerikai sportolónő céljának.

motiváció,futás anyaként,önismeret,útkeresés
forrás: Getty Images

Hogyan találj rá a saját célodra?

Nem mindenki életében körvonalazódik a nagy cél! Szűkítsd hát a lehetőségeket:

Próbálkozz! Igen, próbálj ki számos tevékenységet, minél többet azért, hogy megleld azt, amibe szenvedéllyel veted magad bele. Idővel megadhatja számodra a választ a kérdésre.

Gondolkodj hosszú távon! Képzeld el, hogy szeretnél élni 20 év múlva és miért úgy. Ezek a kérdések azért jók, mert az odavezető úton valószínű akad majd tennivaló.

Kérd ki mások véleményét! Egy edző, egy barát, egy családtag segíthet abban, hogy tanácsot adjanak, miként és merre indulj a rajtvonalon. Időnként a bennünket jól ismerő, ám az életünkre kívülről tekintő személy tud olyan ötletet adni, amelyhez némi bátorság kell csupán vagy egyszerűen eszünkbe sem jutott. Pedig….


Galéria / 11 kép

Motivációs idézetek futóknak

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Kilian Jornet pénteken nekivág a 24 órának

Most már megvan a futás időpontja is. Elnézve Norvégia jelenlegi átlaghőmérsékletét, kemény menet lesz!

Kép

Nagy lépést tett a környezet védelmének érdekében hét futóverseny-szervező

„Mi akkor most zöldre váltunk!” címmel közleményt tett közzé hét futóverseny-szervező, aminek eredményeképpen a jövőben nem adnak semmilyen egyszerhasználatos poharat a futóversenyeken.

Kép

2020 karácsonya is lehet szuper - 3 férfias ajándék, amiket a neten is simán beszerezhetsz!

Ha nem akarod a legutolsó pillanatra hagyni a vásárlást, itt az ideje összeírni, kit mivel lepnél meg idén karácsonykor. A férfiaknak nem mindig könnyű ötletes és hasznos ajándékot tenni a fa alá - ebben segítünk most!

Kép

Alig várom, hogy újra fussak, de fontosabb a megfelelő regeneráció szülés után! - Az első 3 hét tapasztalatai és a gyerekágyi torna

A várandósság alatti sportolást igyekeztem tudatosan felépíteni (vagyis inkább le), így azt biztosan tudtam, hogy a szülés utáni regenerációt ugyanilyen átgondoltan szeretném végigvinni.

Kép

5 táplálkozási tévhit, amit jó tudnia minden futónak

A szénhidrátok és a fehérjék valóban a legfontosabb tápanyagok egy futó számára? A kávé dehidratál? A zsírszegény étrenddel jobban tartható a testsúly? A gélek és izoitalok szolgáltatják a legjobb energia-utánpótlást terhelés esetén?

Kép

Paula Radcliffe koncentrációs technikája, ami eredményessé tette őt

Kivel ne fordult volna elő egy fontos versenyen, hogy a kezdeti lelkesedést egyszer csak megtörték a zavaró gondolatok: „ááá nem fog ez menni, már a lábam is fáj, kimaradt két hét a felkészülésből, hopp a futó, akivel eddig simán tartottam a lépést el is húzott” - és még mennyi ilyen és ehhez hasonló gondolat kering egy futó fejében, ha éppen nem megy a futás.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem