Sellaronda Ultra Trail: a verseny, ahol jó futónak lenni

terepfutás,Alpok,Dolomitok,ultrafutás,magashegy

Valamikor tavaly év végén említette Norbi, hogy van egy verseny, a Sellaronda Ultra: 60 km az olasz Alpokban, jó sok szinttel (3670 m). Aztán egy hétre rá ugyanennek a szervezőcsapatnak lesz egy Sky versenyszáma: 22 km, ebből 11 csak fölfelé, 1400-ról kb. 3000 méterre, majd vissza le. Szóval felvetette, hogy szervezzünk erre a két versenyre egy családi nyaralást.

Az első hétvégén lefutom én a Sellaronda Ultrát, majd egy hétre rá ő a Sky-t. Közben sátrazgatunk a gyerekekkel a helyi kempingekben. A két esemény két különböző, egymástól kb. 1 órányi autóútra lévő településen volt, tehát tudtuk, hogy táborhelyet váltunk.

Mindent klasszul kitaláltunk, telepakoltuk az autót a kempingezéshez szükséges cuccokkal, bringákkal és július 11-én nekivágtunk a Dolomitoknak.

Magára a versenyre nem készültem extra mód. Az UTH óta jobbára pihenősebb heteim voltak, a leghosszabb futásom 17 km volt a Gerecsében. Megnéztem az útvonalról készült virtuális felvételt, amiből elég jól látszódott, hogy kemény feladat lesz, illetve az is, hogy látványban nem lesz hiány. Egy kicsi alpesi település, Colfosco adta az esemény rajt/cél helyszínét. Mondhatni maroknyi futó számára szervezték ezt a versenyszámot, talán 200-an sem voltunk.

Olvasd el ezt is!

Szívesen futok kora reggel, de július 13-án, a verseny napján nem volt egyszerű összeraknom magam a reggel 5-ös rajtra. Meglehetősen hűvös éjszaka volt, minden csupa víz volt az előző napi esőzéstől. Vacogva bújtam ki a sátor hálófülkéjének valamelyest melegnek mondható klímájából, a szuszogó családtagok mellől. A forró kávé és a tea szerencsére hamar erőt adott a folytatáshoz. Tudtam, hogy nem lesz meleg napközben sem (szegény Lavaredo-s kollégák 2 hete ugyanebben a régióban szétfőttek...), így ¾-es futónadrág mellett döntöttem, technikai pólót, vékony technikai hosszú felsőt és még egy karmelegítőt is húztam. Egy Hoka Speedgoat-ban futottam. A kötelező holmik között szerepelt a szokásos szél és esőálló kabát, plusz hosszú nadrág, sapka, kesztyű, hővédő fólia, elsősegély szett, fél literes kulacs, pohár, kaja.

A kemping kb. 2 km-re volt a rajthelyszíntől, arra gondoltam, hogy bemelegítésnek kiváló lesz átkocogni a rajtba. Rettenetesen hűvös volt, az elmúlt hónapokban totálisan elszoktam ettől a hőmérséklettől. Kicsi fejlámpával indultam, mert még bőven sötét volt az erdei szakasz, amelyen keresztülfutottam a kissé fentebb lévő településhez. Idáig totális diszkomfortom volt mindentől, de ahogy elkezdtem futni és elkezdett felmelegedni a testem, a tüdőmet, sőt minden sejtemet átjárta a friss, hűs, fenyő illatú alpesi levegő, beférkőzött a fejembe egy csomó-csomó pozitív gondolat. Elkezdtem magam jobban érezni. Boldogság, elégedettség és végtelen öröm szállt meg. Olyan helyen voltam, amely ünnepi egy ilyesfajta kihívásokat is kedvelő futó számára: óriási hegyek ölelésében, amelyek sziluettje kezdett körvonalazódni a kora reggeli derengésben.

20 perccel a rajt előtt már a rajtkapu alatt álltam. Kicsit lazítottam az öltözékemen, mert egyértelmű volt, hogy sok lesz a réteg rajtam. Maradt a rövid technikai póló és a karmelegítő. A rajtot követően két montis srác kísérte a mezőnyt az első kilométereken. Jól futható erdei út volt. Elhaladtunk a kemping mellett, ahol táboroztunk, befutottunk a szomszédos Corvara településre, majd letértünk az aszfalt útról és megkezdtük az első mászást.

terepfutás,Alpok,Dolomitok,Sellaronda Ultra Trail,ultrafutás
forrás: Dolomyths Run Facebook oldal

Az útvonal négy nagyobb emelkedőt tartalmazott, mind a négy 2000 méter fölötti hágókba vezetett fel. Egy hosszabb szakaszon szintben ment az út, fent maradtunk 2000 méter környékén, ez a rész volt a pálya legjobban futható szakasza számomra. Minden emelkedőt meredek lejtők követtek, amelyeken ugyanolyan nehéz volt a haladás olykor, az izomzatot szépen nyírta mind a két irány. A pulzuszónát egyszerű volt tartani. Az emelkedőket csak sétálva tudtam megtenni, ám a keringésem kapott melót így is. Lefelé meg persze leesett, mert gyakran csak totyogtam a meredek, apró kövektől morzsalékos vagy éppen gyökeres, köves útvonalon. Egy sziklás, kapaszkodós szakasz volt, sok széles erdei út, fenyvesben kanyargó mohás, páfrányos szerpentinek, keskeny, oldalazós single track-ek. Körös körül pedig leírhatatlan látvány, óriási hegycsúcsok, meredező sziklatömbök, egyszerre félelmetes és mégis marasztaló. Mormoták csipogtak, tehenek kolompoltak. Már-már extra giccses látványt nyújtott a reggeli napfényben fürdő, puha fűvel borított, zöld hegyoldal. Olyan gondolatok kavarogtak a fejemben, hogy hogyan lehetek ennyire szerencsés! Lenéztem a lábaimra, figyeltem a szívem lüktetését, a légzésem erős neszét és hálát adtam azért, hogy a szervezetem képessé tesz arra, hogy részem lehessen ilyen élményekben.

terepfutás,Alpok,Dolomitok,Sellaronda Ultra Trail,ultrafutás,Dolomyths Run

De az is eszembe jutott, hogy mennyire jó lenne megosztani ezeket az impulzusokat a gyerekeimmel. Akik remélem egyszer lesznek olyan erőben (és még én is), hogy felmásszanak velem egy ilyen csúcsra, mert szeretném velük fent tölteni az éjszakát egy menedékházban. Megélni a hegyen az estét, az éjjelt és a pirkadatot. Látniuk kell nekik is! Sőt bátorítanék minden futni, túrázni képes sporttársat, hogy egyszer menjenek el akár versenyen kívül egy ilyesfajta, rövidebb útvonalra, mert olyat ad, ami szavakkal nem kifejezhető.

A kilométerek lassan teltek. Idővel lehetett tudni, hogy 10 órán túl leszek. Még mindig fura érzés egykori aszfaltos futóként megélni ezt az „iramot”. Vajon futás-e még, amit csinálok? Az átlagtempóm 10 perc / km-en is túl. De nem ezek a kérdések foglalkoztattak! Kalandoztam tovább a gondolataimban: milyen lehet ebben a környezetben élni, hogy lehet az, hogy meglett korú túrázó csapatok is vidáman róják ezeket a magaslatokat. Az emberek mosolyogva köszönnek, buzdítanak, előzékenyen félreállnak, ahol elkeskenyedik az ösvény. Nem vagyok terhére senkinek, haladok, ahogy tudok, élvezem, hogy élek, hogy itt lehetek, ebben a káprázatos környezeti csodában.

terepfutás,Alpok,Dolomitok,Sellaronda Ultra Trail,Dolomyths Run,ultrafutás

Jó érzés ezen a versenyen futni, pedig nem nagy esemény. Átlag 5 km-enként volt valamilyen frissítőpont (volt, ahol csak folyadék, de a legtöbb ponton volt szilárd is). Rengeteg hegyi forrás akad az úton. Olyan tiszta, ízletes és hűs vizet szerintem csak az Alpokban lehet találni. Egy fél literes szoft kulacs elég volt, olyan sűrűn lehetett tölteni. A jelölés eltéveszthetetlen, pedig a táv második felében sokszor voltam tök egyedül. Az időjárás pedig – leszámítva a röpke kora reggeli zuhit az első emelkedőnk tetején – igazán kellemes futóidő volt. Fent picit hűvös, lent, a völgyekben meleg, de nem tikkasztó. Amolyan kuriózum ez a szinte családias hangulatú, mégis profi lebonyolítású verseny a nemzetközi palettán. Bekerült a kedvencek közé örökre!

Ezen a rendezvényen belül összesen 4 távon lehetett indulni és érdekes módon nem egyetlen hétvégére összpontosítottak a szervezők, hanem két, egymást követő hétvégén voltak a különböző versenyszámok. A Sellaronda Ultra Trail-t 2011 óta szervezik. A táv többször módosult, a mostani, hivatalosan 61,2 km-es kört, 2016 óta futják. A legjobb férfi idő ezen a pályán 6.15.58, a legjobb női pedig 7.20.12.

terepfutás,Alpok,Dolomitok,Sellaronda Ultra Trail,Dolomyths Run
forrás: Dolomyths Run Facebook oldal
Ez volt az a része a pályának, ahol szintben vezetett az útvonal. Nem tudom szavakkal szemléltetni, de még ennél is szebb volt a látvány.

Én végül 10 óra 37 perc alatt értem célba. Barnus, a nagyobbik fiam várt az utolsó párszáz méteren. Be akart futni velem. Megfogta a kezem, közben Bence, a kicsi is mellém ért, de ő kis önálló jellem, tiltakozott a kézfogós befutó ellen. Szóval jobbról és balról futott velem a két fiam. Az olaszok eleve imádják a gyerekeket, mindig mosolyra húzódik a szájuk egy fagyit gondosan nyalakodó, szökdécselő, daloló, bolondozó gyerek láttán. Odavoltak a látványunktól. De én is odavoltam. Valójában mindenhogyan. Mert azért ezek a hegyek alaposan megcsócsáltak, megrángattak, meggyötörtek. Mégis vágyakozom rájuk mindig. És őszintén remélem, hogy egyszer a fiaim is velem tartanak majd egy-egy ilyen hosszabb-rövidebb kalandra.

terepfutás,Alpok,Dolomitok,ultrafutás,Sellaronda Ultra Trail,Dolomyths Run
forrás: Dolomyths Run Facebook oldal

A legnagyobb attrakció a Golden Trail World Series harmadik futamát jelentő Dolomyths Run Sky versenyszám volt, melyen Szasza állt rajthoz tegnap reggel. Pár napon belül az ő élményeiről is olvashattok.

Az eredménylistát itt lehet bogarászni.

A futásom adatai itt láthatóak.

Tovább olvasok
Ennyivel kellene többet aludnod, hogy még jobb legyen a teljesítményed

Nem csak a teljesítményed lehetne sokkal jobb, ha beiktatnál egy kis extra pihenőt: az általános kedényállapotot is jelentősen javíja a több alvás. De mennyi legyen az annyi?

A 2020-as tokiói olimpia érmei újrahasznosított mobiltelefonokból és laptopokból készülnek

De ez csak egyike azon fenntarthatósági törekvéseknek, amelyeket Japán a következő olimpiai játékokra tervez.

Elcsaltad a nyári edzéseidet? Szakértői tippek, hogy könnyebb legyen futócipőbe bújnod szeptemberben

Ugye tudod, hogy egy hosszabb kihagyás után semmi esetre sem érdemes hirtelen, egyik percről a másikra belevágni a napi szintű edzésbe? A testnek mindenhez idő kell, és a sport újbóli bevezetése az életedbe is ilyen!

5 dolog, amit Eliud Kipchoge megoszt velünk az INEOS 1:59 kihívásról

A maratoni világrekorder, Eliud Kipchoge mesélt arról, hogy halad a felkészülése a kenyai edzőtáborban az INEOS 1:59 Challenge-re. A sporttörténeti kísérletre október 12-én Bécsben kerül sor.

A 71 éves Jeannie Rice megdöntötte korosztálya félmaratoni világcsúcsát

A 71 éves futónő 1:37:07-et futott a hétvégén az amerikai kontinensen, az Akron félmaratonon. Ezzel megdöntötte a korosztálya világrekordját. Az eredmény hitelesítése még nem történt meg.

A terepfutólány és a magas hegy - ilyen volt az idei Jahorina Ultra Trail

Pánczél Dia beszámolója az idei Jahorina Ultra Trailről.

Sosem futottál még 10km-t egyben? Itt az idő!

Csak a kitartásodra van szükséged, minden mást megkapsz!

Majd megveszel egy kis édességért? Nem is hinnéd, milyen apróság képes befolyásolni a sóvárgást!

Egy ideig minden flottul megy, már ami az edzést és a helyes étkezést illeti, aztán egyszer csak durva nassolhatnék tör rád, és ilyenkor tutira elgyengülsz? Van egy apróság, ami sokat segíthet ezen!

Lubics Szilvia a Bigfoot 200 Endurance Run céljában!

Lubics Szilvi sikeresen célba ért a 330 km-es amerikai terepfutó versenyen.

Vajon miért sírnak a maraton céljában a futók - és a szurkolók?!

A maraton sosem csak fizikai erőpróba. A futás során lelkileg és mentálisan is sokféle feladatot adsz magadnak. Szurkolóként pedig, ha eléggé empatikus vagy, ráadásul számodra kedves ismerős van a pályán, érzelmileg simán átélheted, amit a futó. Szóval az, hogy mind a ketten sírva borultok egymás nyakába a célba érkezés után, teljesen normális!

Ezeket a beszólásokat kapja, aki a hőségben is mindig fut

Mert ugyebár a nemfutóknak ez is szúrja a szemét...

Sierre-Zinal: Európa legidősebb terepfutóversenye, új pályacsúcsokkal

Idén 46. alkalommal rendezték meg a Sierre-Zinalt. A svájci esemény Európa legrégibb terepfutóversenye, amelyet gyakran neveznek a terepversenyek New York Maratonjának is.

8 lépés, hogy futás előtt és után is tökéletesen hidratált legyél

A hidratálás mindig, de nyáron különösen lényeges dolog, pláne, ha sokat is edzel, és ezzel együtt izzadsz. Ha a következőket betartod, garantáltan nem leszel dehidratált sem futás előtt, sem utána!

Mielőtt rákattannál valamelyikre, ismerd meg jobban: 6 alternatíva cukor helyett

Eldöntötted, hogy megpróbálod kizárni a cukrot az életedből, viszont azt jól tudod, hogy édes ízek nélkül szenvedni fogsz? Manapság rengeteg alternatíva van már a hagyományos cukor helyett: ismerd meg a 6 legnépszerűbbet!

Másoljunk együtt lemezt!

A digitális világunk nagy előnye, hogy olyan dolgok váltak elérhetővé, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Egy egyszerű DVD lemez másolással mozi minőségű filmekhez juthatunk hozzá. Minden egyes újabb darabbal a házi repertoárunkat bővíthetjük.

A fogszuvasodás okai és kezelése

A fogszuvasodást a legjobb lenne megelőzni, mivel hazánkban annyira sokakat érint, hogy már-már népbetegségnek számít. Hogy mit tegyünk ellene, illetve, hogy mivel kezeljük, azt összefoglaljuk mai cikkünkben.

Minden, amit a Rieker márkáról tudni lehet

1874-ben Heinrich Rieker alapított egy vállalatot egy Tuttlingen nevű kis városkában. A jelenlegi irányítás az alapító ükunokája, Markus Rieker kezében van. Az elmúlt időszakban Németország egyik legjelentősebb cipőgyártói sorába került, hiszen világmárka lett közel 50 országban, a termelés pedig évente megközelíti a 20 millió párt. A kézzel varrt (anflechter) technológia alkalmazása terén piacvezető pozíciót ért el. A kollekciók a hétköznapi viselethez igazodnak, kollekciói pedig minden korosztály számára elérhetőek.

„Addig csinálom, amíg élvezem és szeretem” – interjú, Németh Lucával, a múlt heti ifjúsági terepfutó VB egyik legsikeresebb hazai résztvevőjével

Van egy 16 éves lány, Németh Luca, akinek az idei Ifjúsági Skyrunning Világbajnokság négy hazai dobogós helyezéséből hármat köszönhetünk. Luca, Németh Csaba, a nemzetközi szinten is elismert magyar terepfutó kisebbik lánya.

Útmutató a gipszkarton válaszfalak szerelése kapcsán

A gipszkarton válaszfalak szerelése előbb vagy utóbb sok otthonban jelentkezhet megoldandó feladatként. Elvégre egy rendkívül praktikus módszer arra az esetre, hogyha egy nagyobb helyiséget a hatékonyabb kihasználás érdekében több kisebb egységre akarunk bontani. A kivitelezés egyáltalán nem igényel több éves szakértelmet. A szükséges kellékek és eszközök megléte esetén bárki végre tudja hajtani. Persze ehhez nem árt ismerni az egyes lépéseket, amiket szép sorjában végrehajtva egy minden igényt kielégítő végeredményt kaphatunk. Rövid bejegyzésünkben tehát a gipszkarton válaszfalak szereléséhez adunk jól használható útmutatót.

Szurkolói tárgyak AC Milan drukkerek számára

Az AC Milan szimpatizánsait az utóbbi években nem igazán kényeztették el a kedvencek a pályán elért sikerekkel. A 2011-es bajnoki cím már elég régen volt, emellett pedig a Bajnokok Ligájába történő kvalifikáció is meglehetősen régen jött össze a csapatnak.

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

A HŐSÉGBEN SINCS MEGÁLLÁS!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem