PUMA

RUN XX Nitro VS. Deviate Nitro - a PUMA két új futócipőjét teszteltem

Forrás: BATA NINI
Tudtad, hogy a Puma kínálatában nemcsak kényelmes és funkcionális futó ruhadarabokat és kiegészítőket, de számos cipőt is találsz? Terepmodelleket és aszfaltos darabokat is, így a céljaidnak megfelelően választhatod ki a hozzád és edzéseidhez passzolót! Mi most két különböző cipőt mutatunk be, amelyek más-más futóedzésekhez, más-más lábálláshoz illenek: ez a Run XX Nitro és a Deviate Nitro!

A RunPuma saját fejlesztése a nitrohab, ami egy különleges technológia a márkától. Egy innovatív eljárással ugyanis nitrogéngázzal töltik fel a talpban lévő habanyagot, ami által megnő a térfogata, és így három kulcsfontosságú tulajdonságot tudnak ötvözni benne: a párnázottságot, a reszponzivitást és a könnyű súlyt. Ez a szuper technológia mindkét cipőben megtalálható.

PUMA
Forrás: BATA NINI

A Run XX Nitro egy olyan különleges cipellő a PUMA tervezőitől a RUN FOR HER mottó által inspirálva, amelyet hosszú kutatások után kifejezetten női lábra, női testalkathoz (pl. kissé szélesebb csípő – nekem mondjuk nem kissé) terveztek, így nem véletlen az XX a nevében sem, amely a női DNS-re utal. Nemcsak a külső dizájn, de a cipő felépítése is nőkre szabott, és nem csupán egy férficipő nőiesebbé alakított változata. Átöleli a lábat, a NITRO középtalp többek között segít egyensúlyban tartani a lábfejet, erőlteti a középtalpas talajfogást, és könnyedebbé teszi az átgördülést. Az ajánlás alapján mindennapi edzésekhez létrehozott stabil, kifejezetten párnázott, ugyanakkor könnyű futócipő. A magam részéről a kedvenceim a neutrális darabok: komfortosan, sérülések nélkül futok bennük, így szoknom kellett ezt a cipőt. (De egyik márkából sem kedvenceim a stabil változatok.) Külsőre egyszerűen imádom, csodás a színe, menő a formája, olyan darab, amit nemcsak futóedzésekhez, de erősítő tréningre vagy az utcára is szívesen viselek. Számomra kissé nehézkes volt benne a mozgás, a gyorsítóedzéseken baromira kellett küzdenem a tempókért, így ahhoz nem ajánlom, ugyanakkor a könnyedebb edzésekben igazán szuper partner, és megfelelően tartja a lábfejet és a bokát. Ami érdekesség, és számomra nagyon bejött, hogy a lassú tempónál butuló mozgást segít kiküszöbölni a talp kialakításával, így a laza, kilométer-gyűjtögető edzésekhez jó barátnő.

PUMA
Forrás: BATA NINI
RUN XX NITRO

Technikai Infók

  • Típus: stabil
  • Talaj: aszfalt
  • Drop: 8 mm

A Deviate Nitro ezzel szemben egy neutrális cipő, de kifejezetten hosszabb távokra tervezve. Ezt a darabot úgy rakták össze, hogy akár maratoni távon is kényelmesen futhass benne, a talpa párnázott, jól csillapít, ugyanakkor tartalmazza az INNO-PLATE technológiát, ami úgy működik minden egyes talajra érkezéskor, mint valami gyorsítókar, és segít jobban elrugaszkodni a talajtól. Ezt én magam is megtapasztaltam, és bár a leírások olvasgatása után, de még használat előtt azt gondoltam, hogy ez a cipő a hétvégi hosszú, de lassabb futásokban lesz a partnerem, ezt gyorsan meg kellett cáfolnom! Egy feladatos hosszabb futásnál teszteltem másodszorra és nagyon jól vitt benne a lábam, amolyan lendületes kiscsikónak éreztem magam. Sőt, kifejezetten tetszett emelkedős futásnál, pattogósnak éreztem benne a mozgást, pedig általában az edzésem legvégén kell megtennem egy kifejezetten hard core kaptatót, hogy hazaérjek, így olyankor már nem vagyok túl friss. Dizájnban szerintem ez is csúcsmenő, és ugyanaz igaz rá, mint a Run XX Nitróra, hogy szívesen viselem majd utcai ruhákhoz is.

PUMA
Forrás: BATA NINI
DEVIATE NITRO

Technikai Infók

  • Típus: neutrális
    Talaj: aszfalt
    Drop: 10 mm

Summa summarum, ha nő vagy és stabil cipőkben futsz, és félmaratonig bezárólag futsz távokat, akkor a Run XX Nitro jó választás a legtöbb edzéshez, de ha a résztávozást nagyon meg akarod nyomni, oda válassz egy más típusú darabot. A Deviate Nitro ezzel szemben elérhető férfi- és női változatban is, és számomra igazán univerzális darab lett, hosszabb és rövidebb edzésekhez is szívesen viselem, de jobban esik lendületesen menni benne, valahogy akkor passzol igazán a mozgáshoz. (Elég jó kombó egyébként a kettő párhuzamosan is.)

PUMA
Forrás: BATA NINI