Borítókép: Keresd az energia-visszaadó EVERUN talpakat a Saucony cipőiben!

Keresd az energia-visszaadó EVERUN talpakat a Saucony cipőiben!

Tartós, jól bírja a folyamatos hőmérséklet változásokat és bőven rakhatsz bele kilométereket.

Mit jelent az energia-visszaadás?

Ez egy olyan fogalom, ami nem is olyan régen került be a futók lexikonjába. Többször is változott az elmúlt években az elképzelés arról, hogy egy futócipőnek párnázottnak kell-e lennie. Ma már a „szivacs”, ami a párnázottságot adja, egyik alapvető eleme a legtöbb piacra dobott futócipőnek. Ez a párnázott réteg (midsole) határozza meg nagyrészt, hogy futás közben mennyi energiát tud visszaadni a cipő, miután a futó lépésével nyomást gyakorol a cipőre.

A fokozott energia-visszaadás lényege, hogy a nyomás következtében a lehető legkevesebb energia veszik el a cipőben.

Hogyan lehet mérni?

A mérés úgy történik, hogy egy mechanikus karral nyomást gyakorolnak a cipőtalpra. A mérés eredménye 1-100-ig terjed, ahol a 100 pont a 100%-os energia visszaadást jelöli. A hagyományos EVA talpak 50-60%-osan teljesítenek, azonban megjelentek az elmúlt néhány évben jobban teljesítő anyagok is. Az egyik úttörő a Saucony volt, aki kifejlesztette a már nem EVA-ból készülő EVERUN anyagot, ami kis TPU golyók magas hőfokon történő összepréselésével készül.

Ez az anyag háromszor tartósabb és háromszor jobban kiáll a hőmérséklet változásának, mint a hagyományos EVA talpak. Az energia-visszaadás teszten 83%-ot ért el. Ez már önmagában kiemelkedik a többi anyaghoz képest, azonban az igazán egyedülálló tulajdonsága, hogy ez az érték a futás teljes időtartama alatt nem változik. Az EVERUN-nak köszönhetően még jó pár km után sem fárad el túlságosan a cipő, nem veszít teljesítményéből.

Az Everun talptól nehezebbek a cipők?

A párnázottság normális esetben lassulással jár, mivel a cipő veszít reakcióképességéből, nincs meg a gyors elrugaszkodás érzése. Az Everun ezt az ellentmondást oldja fel, a magas energia visszaadó képességével nem érezzük, hogy mélyen belesüppednénk a cipőbe.