Borítókép: Ezért imádjuk és gyűlöljük a pihenőnapokat

Ezért imádjuk és gyűlöljük a pihenőnapokat

Forrás: getty images
Futunk, mert szeretünk futni. A napirendünk legfontosabb eleme az edzés, így minden más elintéznivalónkat köré szervezzük. Még a nyaralásunkra is viszünk futócuccot, és olyan helyet nézünk ki, ahol még esetleg versenyen is indulhatunk.

Ettől függetlenül nem tudunk mindennap futni - főleg akkor, ha versenyre készülünk. A pihenőnapok is az edzéstervünk részét képezik, nincs menekvés. De mik az előnyei és hátrányai futószemmel? Ezek:

Szeretjük a pihenőnapokat, mert megelőzik a sérülést. Nincs is rosszabb, mint kényszerpihenőre kerülni. Bár nagyon nehéz kihagyni akár egy napot is, mégis, az egészségünk érdekében szükséges - csak így futhatunk tovább!

Utáljuk őket, mert megvonják tőlünk az endorfinokat. És így nem is élhetjük át a boldog, szinte eufórikus pillanatokat, amiket futás közben sikerül.

Szeretjük őket, mert van időnk másra. Például keresztedzésre, vagy épp főzhetünk, kimoshatjuk a szennyes futócuccokat, olvashatunk.

Utáljuk őket, amikor szembesülünk azzal, hogy mások aznap futnak. Amikor épp hazafelé tartunk a munkahelyről és meglátunk egy futót, azt morgmogjuk az orrunk alatt, hogy „Szia! Én is futok! Csak sajnos nem ma.”

Szeretjük őket, mert jut idő a pihenésre. És persze nem csak az alvásról van szó, hanem a regenerációról is. Sokkal jobb kipihent lábakkal nekivágni a következő edzésnek!

Utáljuk őket, mert nem a megszokott rutinunk alapján zajlik a nap. Ha elmarad a reggeli futás, nem is indul olyan jól a nap. Ha pedig este mennénk, nem tudjuk megfelelően levezetni a munkahelyi stresszt.

Szeretjük őket, mert ilyenkor minden futással kapcsolatos dologra van időnk: megnézhetjük a legjobb üzemanyag recepteket, futócipőt kereshetünk, versenyekkel ismerkedhetünk, új edzéstervek között böngészhetünk.

Ti is így vagytok vele?