motiváció,rossz edzés,rossz futás

Hogyan tekints arra a futásra, ami nemes egyszerűséggel vacakul sikerült?

Forrás: Getty Images
Nem minden futás lesz tökéletes – erről mindenki tudna mesélni. Ám ez nem gond és felesleges bosszankodni miatta, sőt simán pozitívvá alakítható az élmény még így is.

Még ha egyike vagy a legszorgalmasabb és legmotiváltabb futóknak, aki minden edzését az előírtnak megfelelően hajtja végre, simán lehet, hogy 1-1 résztávot nem tudsz a kért tempóban vagy pulzustartományban futni, esetleg a hétvégi hosszúdat vágja tönkre valami. De van, azaz edzés is, ami az első pillanattól kezdve vacak és hiába várod a megváltó enyhülést, nem jön el, csak akkor, amikor befejezted a futást. Tudjuk, hogy ez rémes érzés!

Mégis fontos: ne hagyd, hogy egy ilyen élmény teljesen elszomorítson, sőt…

Próbáld meg pontosítani, hogy mi okozza a problémát!

Sok oka lehet annak, hogy nem megy a futás. Például lehet, hogy kellett volna pár falatot enned, de a másik véglet is felmerülhet, nem hagytál sok időt az utolsó főétkezést követően. Rosszul aludtál, netán az előző napi, vagy pár nappal korábbi erős edzés, hosszú futás vett ki többet. Az is lehet, hogy betegség bujkál benned, valamilyen hiányállapot is felmerülhet. Ha tartósan érzed, hogy megváltozott az erőnléted, egy laborvizsgálat mindenképpen hasznos. Persze egy futás után még nem kell rögtön laborba rohanni. Adj magadnak időt és figyelt a tested.

Mindig jön egy új nap!

De az is simán belefér, ha nincs semmilyen magyarázat, csupán el kell fogadni, hogy volt egy rossz napod. Engedd el a bosszúságot és kapaszkodj abba, hogy legközelebb jobban megy és élvezni fogod újra a futást.

motiváció,rosszul sikerült edzés,pozitív,pozitív szemlélet
Forrás: Getty Images

Írd le vagy beszélj róla!

Ha van edződ, számára mindenképpen fontos információ, hogy mit érzel 1-1 edzésnél, írd le vagy mond el. Ugyanezt megoszthatod egy futóbaráttal is, aki valószínű arról fog téged biztosítani, hogy ilyen vele is előfordult már (többször is). Átbeszélhetitek a lehetséges okokat, kaphatsz további magyarázatot arra, mi okozhatta a kellemetlenséget és jó eséllyel – mivel ki tudtad beszélni azt, ami bántott – kicsit meg is békélsz a helyzettel.

motiváció,pihenés,pozitív szemlélet
Forrás: Getty Images

Tedd tudatosan jobbá a napod!

Ami megtörtént, azon már nem tudsz változtatni. Ha tudtál róla beszélni, ha átgondoltad, mi volt az oka a kudarcnak, megtetted a legfontosabbakat, ami megkönnyíti a balul elsült edzés emlékének feldolgozását. Lépj tovább, keress valami pozitív élményt. Egy finom étellel, egy jó filmmel vagy könnyvel, egy kedvelt zenével…dobd fel a nap hátralévő részét.