Borítókép: Térdprobléma miatt tényleg lőttek a hosszabb távoknak? Szakértőnk elmondja!

Térdprobléma miatt tényleg lőttek a hosszabb távoknak? Szakértőnk elmondja!

Forrás: getty images
Olvasónk története a tökéletes példa, hogy milyen hosszadalmas és költséges lehet a rechabilitáció a túlzott megerőltetés után. A következő kérdéssel fordult szakértőnkhöz:

Kedves Kata,

39 éves vagyok. 4 éve kezdtem el küzdősporttal foglalkozni, másfél éve futok, korábban nem sportoltam semmit. Próbáltam alapos és körültekintő lenni a futással. Szakboltban személyre szabott futócipőt vettem (bokasüllyedésem van), bevizsgáltattam a futótechnikámat, próbáltam edzések előtt bemelegíteni, nem feledkeztem el a keresztedzésekről (az edzés utáni nyújtásról általában igen).

Sportvitaminokat, BCAA-t szedek és edzés után fehérjeturmixot iszom. Az elmúlt hónapokban hetente háromszor futottam (akár hetente több mint 50 km-t) és kétszer úsztam. Túlerőltettem a lábamat, amikor egy 25 km-es futás hetén bevállaltam egy 18 km-es hegyi terepfutást is. Három napig sántikáltam, két hétig fájt a térdem (bal térd belső oldala és teteje), most már csak épp annyira, hogy ne felejtsem el. A sportorvos hiteltelen volt számomra, éppen csak megérintette a térdemet majd közölte, hogy a koromnál fogva az üvegporcom túl kemény, majd nyúlt is a több mint 50.000 forintos injekcióhoz, hogy ezt vegyem meg.

Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel le kell mondanom a futással és a triatlonnal kapcsolatos komolyabb terveimről? Ilyen térddel tudok én félmaratoni versenytávot futni még? Vagy ezzel azt kockáztatnám, hogy tönkremegy a térdem? Ha megvenném az injekciót, annak van káros mellékhatása? (pl. a térdízületek természetes kenési folyamataira?)

Válaszában nagyon reménykedve,
Köszönettel:
Balázs

SZAKÉRTŐNK, RAJNAY KATA VÁLASZA:

Kedves Balázs!

Látatlanban annyit tudok mondani, hogy lehet, van egy kis eltérés a térd ízületi tengelyben, ami okozhat nagyobb terhelésnél oldalsó panaszokat. Természetesen nagyon sok oka lehet annak, hogy fáj a térdünk kívül, vagy belül, de ez egy optimálisabb, amit most felvázolok. Abban az esetben, ha valóban a tengely eltérése okozza a panaszt, akkor egy célzott, tengelyben/korrig-lt helyzetben végzett tréning segíthet azon, hogy az optimális tengely mentén történjenek a mozgások, így csökkentve a terhet a kopottabb ízületi felszínen. Ez már csökkentheti a panaszokat. Én ezzel kezdeném, a sporttal kapcsolatos bármilyen lemondásról majd csak azok után szabad gondolkozni, ha mindent megpróbált a helyzet javítására.

Az injekció sem biztosíték sajnos semmire. Van, akinek megfelelő segítséget nyújt és mérséklődik a panasza, de van, akinek nem. A másik pedig, hogy amíg a rossz mechanikai ingert nem változtatjuk meg, ami az irritációt/kopást okozza, addig minden más csak tüneti kezelés.

Javaslom, hogy szakemberrel, lehetőleg sportrehabilitációval foglalkozó gyógytornász segítségével vizsgáltassa meg az alsó végtag tengelyét és kezdjenek egy korrekciós tréninget, amire a későbbiekben rá lehet építeni, szintén korrigált helyzetben a saját edzéseit.

Ha a továbbiakban is a segítségére lehetünk, keressen bátran a www.gyogytornaszda.hu oldalon található elérhetőségek bármelyikén!

Üdvözlettel:
Rajnay Kata

NEKED IS VAN KÉRDÉSED KATÁHOZ? ITT FELTEHETED! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG ERRE A LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG.