Borítókép: Szegény futó-lábfejek! Így tarthatod egészségesen a tiédet

Szegény futó-lábfejek! Így tarthatod egészségesen a tiédet

Forrás: Getty Images
Bizony a futók lábfeje nagyon el van gyötörve, de ezekkel a tanácsokkal kicsit jobb kedvre derítheted a tiédet!

Azt már biztosan tudod, hogy tényleg alapvető a megfelelő cipő kiválasztása. Ez a teljesítményed és az egészséged szempontjából egyaránt fontos, mert így elkerülheted a sérüléseket, és persze, ha komfortosabb a cipő, jobban tudsz a futásra koncentrálni. Szóval, tényleg ne blicceld el, és szakember segítségével válassz cipőt. Arra is ügyelj, hogy általában fél-egy számmal nagyobbnak kell lennie az utcai cipőidnél, és max. 800km-t fuss egyben. (Utána használhatod a keresztedzésekhez vagy kirándulni, csak futni nem jó, ha kiment a csillapítás.)

Bár a cipőre már tényleg sokan odafigyelnek, a zoknira már kevesebben. Pedig, ha szeretnéd egészségesen tartani a lábfejedet, ez is hasonlóan fontos, mint a lábbeli. A pamutzoknik ugyan hétköznapi viseletként szuperek, futáshoz technikai zoknit húzz, mert ez segíti a megfelelő szellőzést, és nem dörzsölik ki a lábadat.

Tudjuk, hogy túlságosan egyszerűen hangzik: de ne fuss sérülten. Mert, ha fáj valamid, elkezdesz úgy terhelni, hogy segíts a sérült testrészednek, ennek viszont a lábfejed issza meg a levét.

Figyelj az atlétalábra! Igen, kifejezetten sportolókat érinti ez a jelenség, hiszen neki van zárt helyen (azaz a cipőben) hosszasan, izzadtan a lábfejük. Ez tulajdonképpen a láb elgombásodását jelenti, amikor a lábujjak között kipirosodik a bőr, hámlik, esetleg pikkelyes lesz. Ezt megelőzheted azzal, ha például futás előtt behintőporozod vagy speciális erre a célra kifejlesztett porral, spray-vel kezeled. De természetesen a technikai zokni is egy jó eszköz a megelőzésre. Ha pedig már megtörtént a baj, használj gombaölő szereket.

Ha eddig nem tetted, kezdj el rendszeresen járni pedikűröshöz. Ha havonta egyszer elmész, karban tudja annyira a körmödet, talpadat, hogy ne legyen nagyobb probléma, és még az atlétalábat is időben kiszúrhatja, amikor még nincs kifejezetten szükséged komolyabb kezelésre.

Egy kis segítség a cipő vásárlásához, avagy milyen hibákat ne kövess el: