izom, fajdalom, comb

Kényeztetés a fáradt, bekeményedett, fájóizmok számára

Forrás: Getty Images
Aki készült már bármilyen versenyre, konkrét célra, az tudja, hogy az izmok bizony extra sok törődést igényelnek egy ilyen időszakban. Ilyenkor jön nagyon jól egy kis extra löket, épp ezért teszteltük le a Kneipp két melegítő hatású balzsamját, amelyek segítenek ellazítani a fáradt vagy épp görcsös izmokat.

Ahhoz, hogy egy komolyabb versenyfelkészülés idején fitten tartsuk az izmainkat, sok feltételnek kell megfelelni:

  • az edzésterhelésnek optimálisnak kell lennie
  • rendszeresen érdemes keresztedzést végezni
  • a bemelegítés ne maradjon ki az edzések előtt
  • a hengerezés és a nyújtás is legyen a rutin része
  • megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, pihenésre van szükségünk
  • az izmaink számára hasznos tápanyagokat és vitaminokat kell bejuttatnunk az étkezés által
  • ha tehetjük, bizonyos rendszerességgel el kellene jutnunk masszázsra is
  • érdemes külsőleg alkalmazott készítményeket használni, amelyek segítik az izmaink regenerációját
hatfajdalom
Forrás: Getty Images

A KNEIPP két melegítő balzsamját teszteltem az utóbbi hetekben, hetente többször alkalmaztam mindkettőt. Mivel ülőmunkát végzek, és tulajdonképpen rengeteg ülök a gép előtt, a hát, nyak és derék területe komolyan leterhelt, ráadásul be kell vallanom, hogy nagyon sokat dolgozom a kanapéról, vagy nem ergonomikusan beállított székből, asztalnál, például a teraszon vagy étkezőben. Legutóbb a sportmasszőr meg is jegyezte, hogy a hátam nincs a legtutibb állapotban, de lássuk be, elfoglalt életvitel mellett senkinek nem fér bele minden, és bizony van, hogy a keresztedzésen kell spórolni, van, hogy a hengerezésen, ezek viszont hosszútávon következménnyel járnak. Természetesen mindig megfogadom, és mindig igyekszem is odafigyelni ezekre, de egy-egy feszítettebb időszakban kicsúszik a kezem közül az irányítás. Na ilyenkor (is) nagyon jó szolgálatot tesz a kifejezetten nyaki és háti szakaszokra kialakított krém, a Kneipp® hát- és nyakbalzsam, ami értékes varjúköröm-kivonatot, természetes cajeput illóolajat és más illóolajok illatos kombinációját tartalmazza. A kiváló minőségű sheavajat, hidratáló mandulaolajat és tápláló napraforgóolajat tartalmazó gazdag formula könnyen eloszlatható, és masszázshoz való használatra is alkalmas. A balzsam masszázzsal kombinálva serkentheti a vérkeringést és kellemes melegítő hatást fejthet ki, így ellazítja és megnyugtatja a hát és a nyak igénybe vett izmait. Kifejezetten csípem benne, hogy egyszerre a bőrt is ápolja, így ha fürdés után bekenem vele a bekeményedett területeket, nem kell külön testápolót is használnom. Nekem a csuklyás izmommal van általában a legtöbb gond, így szerencsés, hogy azt saját magamnak is meg tudom nyomkodni, és a krémmel át tudom masszírozni, aztán pedig órákig érzem még a lazító hatást. Ha komolyabb bekeményedés van, néhány használat is nagy eredménnyel jár!

Kicsit hasonlít, mégis más a KNEIPP Intenzív melegítő balzsam, amely árnika kivonatot tartalmaz, de ugyanúgy melegítő hatású. Az árnika egy nagyon hasznos hatóanyag sportolók számára, hiszen gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású is, az izom-és ízületi panaszokra egy nagyon népszerű megoldás. Használhatod szintén a nyaki- és háti szakaszon, de a tested bármely területén. A leírás alapján ezt a legjobb kemény és/vagy hosszú edzések után alkalmazni, ezzel beindítva a regenerációt azon nyomban, illetve megelőzve a keményebb izomlázat, hogy másnap folytatódhasson a munka! Az utóbbi időben gyakran futottam 20-30km-es távokat terepen, amelyek eléggé elgyötrik (többek között) a vádlimat, és nagyon jó gyógyír rá ez a krém. Szerintem úgy a leghatékonyabb, ha a kemény futás után lehengerezel, majd zuhanyzás után masszírozod be alaposan a krémet. Sőt, ha beszívódott (ami amúgy elég gyorsan megtörténik), akár kompressziós szárat is felhúzhatsz az extra hatásért abban az esetben, ha érzed, hogy az adott edzés nagyon kicsinálta a lábaidat.

kneipp

Amire figyelj oda az alkalmazásukkal: A balzsamok használata után kerüld a forró fürdőt, zuhanyt és véletlenül se szaunázz, mert a melegítő hatásuk extrán felerősödik, és az kellemetlen tud lenni. Mindenképpen fürdés után használd őket, így hosszan tudják kifejteni kellemes, lazító hatásukat.

Kaphatóak a dm üzleteiben