Borítókép: Az edzésterv, ami legalább olyan hatásos a hátfájdalom ellen, mint a terápia

Az edzésterv, ami legalább olyan hatásos a hátfájdalom ellen, mint a terápia

Lehet, hogy ezek után már nem is lesz szükséged gyógyszerekre!


A fájó hát nem csak az edzésterved teljesítésében hátráltat, hanem a hétköznapi, legapróbb feladataidat is nehezen tudod elvégezni miatta. Mit tehetsz annak érdekében, hogy jobban legyél?

Egy új, amerikai kutatás szerint érdemes lehet kipróbálnod egy új edzéstervet.

A szakértők szerint ugyanis a jóga éppen annyira hatékony a hátfájdalom enyhítésében, mint a fizioterápia.

A kutatók 320 krónikus hátfájdalommal küzdő embert vizsgáltak, akiket három csoportba osztottak. Az első csapatnak 12 héten át kellett jógaórákra járniuk, a második csoport 15-ször ment terápiára, a harmadik pedig könyveket és cikkeket olvasott a hátfájásról.

A jógaórán részt vevőknek könnyű pózokat kellett végrehajtaniuk, melyek nem terhelték meg annyira a testüket. 12 hét után a jógázók és a terápián részt vevők állapota javult, az olvasóké semmit nem változott.

Ezen kívül az első két csoport tagjai 22 százalékkal kisebb eséllyel nyúltak fájdalomcsillapítókhoz a kísérletet követően. Plusz előny, hogy e két csoport tagjainak állapota nem romlott a következő egy évben sem.

Az eredmények igazolják, hogy a jóga hatásos megoldás lehet a hátfájás enyhítésére, ugyanakkor a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy mindenki kérje ki előbb az orvosa véleményét.

A következő gyakorlatok is hasznosak lehetnek, ha fáj a hátad:

Ha nem hátfájással, hanem más sérüléssel küzdesz, próbáld ki az alábbi gyakorlatokat a fájdalom enyhítésére: