bélflóra,emésztőrendszer

10 alapanyag, ami jót tesz a bélflórádnak

Forrás: pexels.com
A bélrendszer fontos szerepet játszik abban, hogy egészséges maradj és a lehető legjobban fel tudja használni a szervezeted a bevitt tápanyagokat.
Tudtad?

Éppen ezért jó ötlet odafigyelni arra, hogy olyan alapanyagokat fogyassz, amik jót tesznek a bélflórádnak, emésztőrendszerednek. A következő 10 hozzávaló például ilyen:

1. Fokhagyma

Tápanyagokban gazdag prebiotikum, sok antioxidánssal és allicinnel: bizonyítottan javítja a vérkeringést, a szív egészségét és az immunrendszert.

2. Banán

Ezek a prebiotikum-erőművek gyorsan megtöltik a gyomrodat, káliumforrásként pedig tökéletes nasiként fogyaszthatók futás előtt és után is.

3. Spárga

Benne inulin nevű prebiotikus rost, folsav, A-, C- és E- antioxidáns hatású vitamin és K-vitamin. Minél kevésbé hőkezeled, annál több rost marad benne (szóval futás előtt vigyázz, mennyire sütöd, vagy főzöd meg).

4. Joghurt

Tele probiotikus „élőflórával”. A probiotikumok növelhetik a baktériumok számát, emellett javítják a meglévők működését.

5. Erjesztett zöldségek

A tejsavas erjesztés során a zöldséget saját levükben vagy sós lében teszik el, hogy elszaporodhassanak bennük a jó baktériumok, amik a bélrendszernek is jót tesznek.

6. Csicsóka

Ezek a rücskös, prebiotikus gumók a krumplit helyettesíthetik, viszont alacsonyabb a glikémiás indexük (GI), ezért tovább eltelítenek.

7. Kefír

Élőflórás erjesztett ital természetes vagy növényi tejből. Smoothie-hoz, levesekhez adva vagy gyümölccsel fogyaszd, citrommal pedig kiváló salátaöntet válhat belőle.

8. Diófélék és magok

Mikrobiomunkat (az emberi testben lévő mikrobák összessége, amik többek között segítenek az immunrendszer működésében is) táplálják és erősítik a diófélékben (és olívaolajban) található értékes zsírsavak és polifenolok.

9. Miszó

Szójabab, árpa és barna rizs erjesztésével készül a keleti csoda, prebiotikus és probiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Használd mártogatósnak, öntetnek vagy levesbe.

10. Kombucha

Kissé ecetes ízű erjesztett tea. Akár otthon is elkészíthető fekete vagy zöld teából, cukorból és kovászból (baktériumok és élesztő szimbiotikus kolóniájából).

Neked melyik a kedvenced?

Olvasnál még a témában?